10. po redu
299

U srijedu počinju Dani arhitekture 2017 u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Deseti po redu Dani arhitekture sa temom "Kontinuirani enterijer" bit će otvoreni 17. maja videomappingom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji je rađen u produkciji Lift + Blow Up + Walter + Billain.

Istu noć će biti otvorena i izložba "Kontinuirani enterijer", nastala u produkciji Dana arhitekture i ovogodišnjeg kuratora Idisa Turata. Kroz izložbu "Kontinuirani enterijeer" istražuju se dobre arhitektonske prakse, intrigantne ideje i formiranje granica (arhitektonskih, političkih i geografskih) na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu Evrope.

Noć otvaranja bit će upotpunjena premijernim nastupom hrvatskog benda Nipplepeople,​ maskiranog elektro pop dua, ​kao poklon za jubilej festivala od Klabika Y10.

Na Danima arhitekture 2017, svoja predavanja će održati: libanski arhitekt Bernard Khoury, OFIS arhitekti iz Slovenije, MDH arhitekter iz Norveške i Dinko Peračić iz Hrvatske.

Analizirajući iskustvo sa prethodnih devet izdanja festivala, organizatori festivala su donijeli odluku da jačaju sinergiju između dva najveća aduta festivala - predavanja poznatih arhitekata i otvorenosti festivala prema diskusiji o arhitekturi i srednim temama. Iz tog razloga, Dani arhitekture Sarajevo uvode novi dio u program– panel diskusije​. Gosti panelisti (arhitekti, dizajneri i aktivisti) će imati priliku baviti se temama teritorija, migracija, granica, gradova, društva, politika, ekonomija, medija, edukacije, spekulacije i budućnosti. Sve ove teme će biti raspoređene u pet kuriranih panela: Projektiranje društva, projektiranje grada​; Projektiranje Sadržaja​; ​Projektiranje arhitek(a)ta​; ​Projektiranje medija​; ​Projektiranje Budućnosti​.

Dani arhitekture Sarajevo su regionalna plaforma koja cijelu godinu kroz različite događaje radi na aktivnoj edukaciji profesionalaca na polju arhitekture i dizajna, poticanju umrežavanja među arhitektima u regiji i promociji diskusije o arhitekturi i prostoru.

Dani arhitekture Sarajevo su osnovani 2008. godine od strane grupe studenata koja je shvatala da aktuelni sistem edukacije arhitekata nije prilagođen današnjem vremenu, te da je komunikacija i razmjena znanja sa arhitektima iz regije i Europe jedan od najboljih modela za unapređenje savremene arhitekture u Bosni i

Hercegovini.

Centralni godišnji događaj – festival Dani arhitekture Sarajevo predstavlja jedan od najvažnijih regionalnih festivala arhitekture. Program festivala uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, diskusije, izložbe, radionice, projekcije filmova i slična događaje vezane za za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja.

Dani arhitekture Sarajevo su tokom 10 godina održani u različitim formatima na preko 20 lokacija, ugostili više od 100 stručnjaka iz brojnih Europskih zemalja, te u programu prikazali preko 50 izložbi, radionica i projekcija filmova.

Značaj ovogodišnjeg jubileja je posebno naglašen programom otvaranja i brojnim novitetima u programu festivala, kao i vizuelnim identitetom koji ističe broj 10 unutar kontinuirane linijske mreže.