lifestyle
0

U Sloveniji usvojen zakon o istospolnim brakovima

FENA
U Sloveniji u julu stupa na snagu pravilnik o registraciji istospolnih zajednica, nakon što je prije godinu dana slovenski parlament donio zakon kojim se regulira ta problematika, piše u utorak ljubljansko Delo.

Zakon o istospolnim zajednicama tek 23. jula postaje operativan, nakon što je donesen pravilnik o tome kako se registracija odvija.

Prema pisanju lista, pravilnik je prilično općenit, pa će se praksa od općine do općine razlikovati. Većina općina je odlučila da se obredi neće odvijati u istim prostorima gdje se odvijaju vjenčanja, a većinom će se registracija moći obaviti svaki radni dan, osim u Kopru, gdje su za to predvidjeli samo jedan dan u sedmici.

Kako se navodi u pravilniku, prostori u kojima će se odvijati registracije istospolnih zajednica moraju biti svijetli i uređeni, te u njima moraju biti državni simboli, a minimalne standarde iz pravilnika morat će osigurati općine.

Kako piše Delo, mnogo je općina koje se još nisu dobro pripremile na pojedinosti o registraciji istospolnih zajednica.

Prema zakonu i pravilniku, registraciju istospolnih zajednica obavlja matičar, kao i u slučaju heteroseksualnih parova, a prisustvuju par koji se registrira i predstavnik općine.

Zakon nije predvidio "kumove" kao pri sklapanju bračne zajednice.

Udruženja koje predstavljaju homoseksualno orijentirane osobe još su lani negativno ocijenile zakon, smatrajući ga diskriminatornim jer partnerima odriče status rodbinske veze i ostavlja ih bez prava na stjecanje socijalnih, zdravstvenih i drugih prava partnera.

Predsjednik Društva za integraciju homoseksualnosti Mitja Blažič izjavio je za Delo da bi zakon kao diskriminatoran trebalo predati na analizu ustavnom sudu, a najavljenu praksu općina da će se obredi za istospolne partnere odvijati u drugim prostorijama, a ne u onima u kojima se odvijaju vjenčanja, nazvao je uvredljivom.