Povodom 8. marta
0

U Sarajevu održana konferencija posvećena bh. ženama koje "pomjeraju granice"

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Westminster fondacija za demokratiju u BiH danas je u sarajevskoj Vijećnici organizirala konferenciju u kojoj su učestvovale žene Bosne i Hercegovine koje su svojim djelovanjem društvo promijenile na bolje.

Nermina Voloder, direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH, istakla je da veliku razliku između cilja rodne ravnopravnosti i naše realnosti.

"Osmi mart je prilika da se posjetimo da postoji ogromna razlika između proklamovanog cilja rodne ravnopravnosti i naše realnosti. U BiH žene su obrazovanije od muškaraca, ali one puno manje učestvuju na tržištu rada. Mi kao društvo trebamo da se zapitamo šta se dešava u onoj tranziciji od obrazovanja do tržišta rada. Želi da istaknem činenicu da su u rodnoj ravnopravnosti posebno zakazale političke partije. Tu je ogroman jaz između onog što imamo u realnosti i onog koliko bi žena trebalo biti zastupljeno u politici", dodala je.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istakao je zadovoljstvo zbog učešća u konferenciji.

"Drago mi je što je što smo stali 'rame uz rame' s inspirativnim ženama u BiH i nadam se da smo pomogli naporima u uspostavljanju boljeg društva. Učešće zajedno u svim segmentima života posebno na mjestima gdje se donose odluke je ključ za napredak bilo kojeg demokratskog društva. Osmi mart je važan simbol, ali naš rad, zalaganje i podrška trebaju biti jednako važni svaki dan tokom cijele godine", kazao je.

Komferencija je upriličena povodom međunarodnog praznika Dana žena koji se obilježava svake godine 8. marta.