lifestyle
0

U prvom polugodištu Sarajevo posjetili turisti iz 80 zemalja

FENA
U prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Odjela za statistiku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, turisti iz više od 80 zemalja posjetili su turističke resurse grada i okoline.

Najduže su se zadržavali turisti iz Danske, u prosjeku 2,7 noćenja, zatim turisti iz Norveške (2,5), Švedske (2,8), Rumunije (3,1), Slovačke (2,7) i Turske (2,9 noćenja).

U junu je na području Sarajeva zabilježeno 13.955 dolazaka, što je za 5,6 posto više nego u junu prošle godine. Ovi podaci pokazuju da održavanje svjetskog nogometnog prvenstva nije stvorilo tzv. crnu rupu u kretanju turističkog prometa, navode iz Turističkog udruženja u BiH.

Naime, osim susjedne Hrvatske, mnoge receptivne turističke destinacije u bližem i daljem okruženju (Mediteran, Bliski istok, srednja Evropa) ozbiljno su bile zabrinute za nedolazak turista zbog najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogometa. Usporedni podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju povećanje broja turističkih dolazaka za 9, 7 posto u odnosu na isti period lani.

Stranih turista u istom periodu bilo je čak 13,2 posto više (ukupno 47.697). Najveće povećanje posjeta Sarajevu su ostvarili Italijani (55,4 posto), zatim turisti iz Slovenije (40,5 posto), Turske (36,9 posto), SAD-a (30,6 posto), Austrije (22,6 posto), Njemačke (14,3 posto) itd.

Nije zanemarljiv podatak da od ukupnog broja dolazaka u prvih šest mjeseci ove godine na području Sarajeva stranci sudjeluju sa 72 posto i ostvaruju 75 posto ukupnih noćenja ( 136.530 ukupno), što je povećanje za 11,2 posto. Sudeći prema neslužbenim podacima o kretanju turističkog prometa u drugim atraktivnim mikrodestinacijama u BiH - Mostar, Međugorje, Banja Luka, Bihać, riječni, banjsko-lječilišni i drugi resursi, Turističko udruženje navodi da se može očekivati da ova godina bude uspješnija od prethodne.