Razmjena iskustava
30

U Prnjavoru upriličeno druženje dimnjačara iz cijele BiH

SRNA
U Prnjavoru je danas održano druženje dimnjačara iz BiH na kojem je učestvovalo tridesetak ljudi koji se bave ovom djelatnošću.

Organizator i domaćin druženja Neđeljko Milić iz Prnjavora kaže da je osnovni cilj manifestacije da se dimnjačari okupe na jednom mjestu, druže i razmijene iskustva.

"Već polako prelazi u tradiciju da se prve subote u julu okupljamo u Prnjavoru, dok Dan dimnjačara 1. april obilježavamo svake godine u drugom mjestu, tako da smo bili u Prijedoru, Ključu, Brčkom, a iduće godine ćemo u Čelić", rekao je Milić.

On kaže da je ovo jedan od načina da se javnosti pokaže da još postoji dimnjačarski zanat.

"U Prnjavoru imamo samo dva dimnjačara. Posla ima mnogo, ali je slaba zainteresovanost, posebno mladih, zbog čega i ovaj zanat s godinama polako izumire", pojašnjava Milić.

Potpredsjednik Udruženja dimnjačara BiH Jadranko Đurić smatra da je u Republici Srpskoj ova oblast dobro zakonski regulisana, dok to nije slučaj u Federaciji BiH (FBiH) i Brčko distriktu.

"Zakon o dimnjačarstvu i kaznene odredbe u Republici Srpskoj su dobri. U FBiH samo Sarajevski kanton ima odluku za obavezno čišćenje dimnjaka na stambenim i poslovnim objektima", kaže Đurić.