{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U požaru uništen veći dio britanske savremene umjetnosti

N
26.5.2004. u 18:30
0
0
U požaru uništen veći dio britanske savremene umjetnosti
0
U požaru uništen veći dio britanske savremene umjetnosti
Londonska policija istražuje uzroke požara u skladištu umjetničkih djela, u kojem je, kako se strahuje, uništen veći dio britanske savremene umjetnosti, javila je agencija Reuters.
Strahuje se da je u požaru uništeno više od 100 djela vodećih britanskih savremenih umjetnika, od kojih mnoga pripadaju kolekcionaru i milioneru Charlesu Sachiju. Pretpostavlja se da su među uništenim djelima remek-djela brit-arta, uključujući djela Tracy Emin i braće Chapman.

Požar je buknuo u ponedjeljak ujutro u skladištu u istočnom Londonu koje pripada kompaniji "Momart" koja se bavi skladištenjem i transportom umjetničkih djela.

"Skladište je potpuno uništeno. Ne možemo potvrditi koja su umjetnička djela uništena, ali u kontaktu smo s umjetnicima čija su se djela nalazila u skladištu", izjavila je direktorica "Momarta" Carol Hastings.

Neki od klijenata "Momarta" su Nacionalna galerija i muzeji Tate modern i Tate Britain. Hastingsova je kazala da se u skladištu "nalazio veliki broj različitih umjetničkih djela, a ne samo djela mladih britanskih umjetnika". Ni Sachijev predstavnik nije mogao potvrditi koja su djela uništena u požaru, već je samo rekao da "je Charles očajan i da se nada da šteta nije onoliko velika kao što na prvi pogled izgleda".

Sachi, koji je rođen u Bagdadu, proslavio se sa svojom reklamnom agencijom "Sachi and Sachi" koju je osnovao zajedno sa svojim bratom Morrisom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: