Stručnjaci savjetuju
0

U pet jednostavnih koraka izbjegnite stres na poslu

Sarajevo-x.com
Svi imamo te trenutke na poslu. Strašno naporan klijent nam se obraća i dovodi nas na ivicu nerava. Kucali ste neki dug dokument i niste sačuvali izmjene, nesnosni kolega vam stalno nešto dosađuje i osjećate kao da vam se krvni pritisak povisio do eksplozije.

Na poslu provodimo većinu svog vremena i zato je važno da ostanemo mirni i da naučimo da se borimo protiv ovakvih situacija kako probleme sa posla ne bi nosili kući, gdje bi trebali da odmaramo. Postoji nekoliko stvari koje nam stručnjaci nude za stresne situacije i kako da se izborimo sa njima

1. Udahnite duboko

Ovo ste sigurno uradili puno puta. Najbrži i instant lijek protiv stresne situacije je kiseonik koji ćete udahnuti. Što duže udišete dat ćete vremena sebi i svom mozgu da dobro odmori i prije nego vam izlete neke riječi zbog kojih ćete zažaliti.

2. Zapišite, ali ne recite

Teško nam na pamet padne da zapišemo kad bismo najradije nekog ošamarili, ali vjerujete ovo bi moglo da vas spasi mnogih neugodnih situacija na poslu. Obavezno izbrišite ikakve dokaze o tome šta ste pisali jer sigurno nećete štediti nikoga u zapisivanju svog bijesa.

3. Razgovarajte sa kolegom od povjerenja

Ukoliko imate nekog sa posla ko zaista zaslužuje vaše povjerenje onda mu se povjerite. Velika je vjerovatnoća da su vas iznervirale iste stvari i da ćete jedno drugom dobro doći. Doduše, strogo pazite da ne budete viđeni na radnom mjestu kako ogovarate nekoga, nego radije nakon posla ili u pauzi otiđite na kafu i lijepo se ispričajte.

4. Zatražite pomoć online od prijatelja

Dobra strana interneta što možete dobiti malo virtuelne pažnje kada vam to treba. Zato, ukoliko vam se desi neprijatna i stresna situacija na poslu zatražite malo pažnje od vaših bližnjih. Požalite se prijateljima ili bilo kome ko je voljan u tom trenutku slušati o vašim problemima.

5. Pronađite vaš prostor

Imajući u vidu da provodite toliko vremena na radnom mjestu vrlo je važno da pronađete svoj kutak. Ovo se ne odnosi na vašu kancelariju i sto, nego na neki ugao koji vam daje neku inspiraciju. Ukoliko postoji balkon u zgradi gdje radite obavezno povremeno izađite na čist vazduh. Istraživanja pokazuju da ljudi odlaze u toalete da se osvježe, ali vi možete da izaberete neku prostoriju koja ima puno svjetlosti ili najidealnije baštu ukoliko je ima.