{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Moskvi se gradi najveća zgrada na svijetu

S
26.12.2007. u 23:03
0
0
U Moskvi se gradi najveća zgrada na svijetu
0
U Moskvi se gradi najveća zgrada na svijetu
Crystal Island
Glavni grad Rusije za pet godina će, koliko se očekuje da će trajati radovi, imati najveću zgradu na svijetu. Radi se o zgradi nazvanoj Crystal Island, koju je projektovao ugledni britanski arhitekt sir Norman Foster.
Crystal Island, neobičnog "planinskog" izgleda, zauzimat će površinu od 2,5 miliona kvadratnih metara, a njena izgradnja koštat će četiri milijarde američkih dolara.

[SLIKA]1[/SLIKA]Statistički podaci Crystal Islanda su zaista impresivni. Podne površine bit će pet puta veće nego u Pentagonu. Građevina će biti visoka 457 metara, a u njoj će biti smješteno čak 900 stanova, 3000 hotelskih soba, međunarodni univerzitet za 500 studenata, kino dvorane, pozorišta, sportski kompleksi i još mnogo toga. Ispod zgrade zamišljen je parking sa 16.500 mjesta. Fasada će se sastojati od solarnih ploča, koja će uz pomoć vjetrenih turbina proizvoditi električnu energiju za veliki toranj.

Ovo će biti drugi veliki projekat britanskog arhitekte u ruskoj prijestolnici te njegov treći projekat koji nalikuje vulkanu. Mnogi ovaj projekat nazivaju "Božićnim drvcem Moskve".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: