|

U Manchesteru je u upotrebi čak 153 jezika

U Manchesteru je u upotrebi čak 153 jezika
3
Klix.ba
14.12.2012. u 17:30
4
komentara
3

dijeljenja
U Manchesteru je u upotrebi čak 153 jezika Foto: AFP
Stanovnici grada Manchestera u Engleskoj govore najmanje 153 različita jezika, što ga stavlja na vrh liste svjetskih gradova po broju etničkih grupa i kultura.
"Raznolikost jezika koji se govore u Manchesteru je veća nego u većini zemalja na svijetu", rekao je Yaron Matras, jedan od vođa istraživanja.

Gradovi kao što su London, Pariz i New York se također nalaze visoko na ovoj listi, ali u njima živi mnogo više stanovnika. U New Yorku živi 8,2 miliona ljudi, dok ih je u Manchesteru samo 503.000.

Stanovnici Manchestera predstavljaju skoro sve moguće svjetske kulture. Mnogi od njih se još uvijek drže svojih običaja i naslijeđa.

"Većina djece školskog uzrasta u Manchesteru govore najmanje dva jezika. Dolazak novih doseljenika i stranih studenata se nastavlja pa se sa sigurnošću može reći da će broj jezika koji se govore u ovom gradu još rasti", kaže Matras.

Neki od jezika koji se mogu čuti u Manchesteru su Chitrali iz sjevernog Pakistana, Konkani iz zapadne Indije, Dagaare iz Gane i Burkine Faso te Uyghur sa sjeverozapada Kine.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...