lifestyle
0

U Kini će do 2030. biti milijardu i pol stanovnika

FENA
U Kini bi do 2030. godine moglo biti milijardu i pol stanovnika, a rađalo bi se 119 dječaka u odnosu na 100 djevojčica, objavili su u petak državni mediji.

U studiji se navodi da će broj kineskog stanovništva, koje je 2005. doseglo 1,307 milijarde, početi polagano opadati nakon 2030. godine, piše China Daily.

Također se ističe da je brojčana razlika između rođenih dječaka i djevojčica "nešto stabilnija", ali "još uvijek zabrinjavajuća". Najčešći omjer u svijetu između dva spola je od 103 do 107 za jedan spol prema 100 za drugi spol, dok je u Kini 1990. omjer dječak-djevojčica bio 111 naprama 100.

Kineske porodice tradicionalno više žele sinove, a to se dodatno pojačalo početkom 1980-ih kad je kineska vlada pokušala ograničavajućom politikom rađanja samo jednog djeteta smanjiti rast populacije.

U izvješću se osuđuje utvrđivanje spola prije djetetova rođenja te pobačaji koji nisu iz medicinskih razloga. Unatoč toj osudi, vlasti se ne pozivaju da promijene sadašnju populacijsku politiku.

Kineski mediji pak spekuliraju o mogućoj promjeni politike rađanja jednog djeteta u nekim područjima zemlje, primjerice u financijskom sjedištu Šangaju gdje bi se jednoj porodici rađalo dvoje djece.