U Bošnjačkom Institutu se održava serija filozofsko - teoloških predavanja

U Bošnjačkom Institutu se održava serija filozofsko - teoloških predavanja
36
Sponzorirani članak
8.11.2019. u 10:09
4
komentara
36

dijeljenja
U prostorijama fondacije Adila Zulfikarpašića od 12. do 16. novembra se održava serija filozofsko - teoloških predavanja na aktuelne teme i elementarno važna pitanja koja smo, htjeli ili ne htjeli, morali postaviti makar jednom u svojim životima.
Ko smo to mi i zašto uspavljujemo savjest, prekidamo misli, branimo razmišljanju o odgovornosti prema smislu odnosno, posljedicama i šaljemo u beskrajni ambis zaborava? Da li smo se prepoznali? Jeste, to smo mi. Prekinimo tu agoniju već danas da ne bi bila dio naše budućnosti. Probudimo našu savjest, nastavimo razmišljati, ne dižimo ruke u znak predaje pred oružjem zaborava.

“Zar može čovjek tako potpuno uspavati svoju savjest? Zar može prekinuti misao , kao konac, i zabraniti sebi razmišljanje o posljedicama, ne želeći da zna za njih? Eto, izgleda da može. Nagon nas brani potpunim zaboravom, da bi nas spasao od mučenja zbog odgovornosti…” citat je Meše Selimovića.Unutrašnja patnja i potraga za smislom neće iščeznuti ili se poroditi sama od sebe. Ona mora biti dio napornog promišljanja i bespoštedne borbe sa titanima filozofije beznađa, borbe da preživimo danas i čekanja da neko drugi pronađe solomonsko rješenje kojem bi se tek onako, olako priklonili.

Serijal predavanja prof. dr Radiše Antića, teologa i filozofa, pod nazivom “U potrazi za smislom” održava se u sali Bošnjačkog Instituta, u periodu od 12. do 16.11.2019. u 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Na predavanjima profesor Radiša Antić pokušava da nam približi relevantne odgovore na esencijalna pitanja ljudskog postojanja i smisla života, koja su predmet promišljanja mnogih filozofa, ali i cijelog ljudskog roda, milenijumima unazad na temu porijekla univerzuma i života, postojanju višeg bića, ljudskoj patnji i smrti. Budimo dio ovih akademskih promišljanja koje će nam pomoći da zauzmemo pravilne stavove, ne samo prema ovozemaljskim kategorijama opštih ljudskih vrijednosti, već i neprolaznih, vječnih principa porijeklom u Bogu.

“U potrazi za smislom” je serijal predavanja koji profesor Antić drži godinama unazad po cijelom svijetu, u Americi, Australiji, Rusiji, Kanadi i Evropi. Teološki fakultet završio je u Collonges-sous-Salève, u Francuskoj. Potom je studije nastavio u Velikoj Britaniji, gdje je na Newbold College stekao zvanje magistra teologije. Konačno, na Univerzitetu Andrews, u SAD, odbranio je doktorsku tezu iz oblasti filozofije i teologije te je radio kao redovni i gostujući profesor diljem evropskih univerziteta.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...