lifestyle
0

U Berlinu otkrivena ploča na mjestu Hitlerova samoubistva

FENA
U Berlinu je otkrivena ploča koja obilježava mjesto gdje se nalazio bunker u kojem je Adolf Hitler počinio samoubistvo.

Ovo je prvi put da su njemačke vlasti dozvolile da mjesto njegova samoubistva, koje se nalazi nedaleko od spomen-ploče holokaustu, bude i službeno obilježeno. Do sada je postojala bojazan kako bi službeno označavanje toga mjesta privuklo pažnju neonacista.

Hitler je samoubistvo počinio krajem aprila 1945. godine tokom približavanja sovjetskih vojnika Berlinu.

Ploča koja obilježava gdje se bunker nalazi prikazuje njegov tlocrt zajedno s arhivskim fotografijama te hronologijom na njemačkome i engleskom jeziku, javio je BBC.

Podatke koji se nalaze na ploči sastavila je udruga povjesničara koja se bavi upoznavanjem turista s berlinskom mrežom podzemnih skloništa, a koja želi demistificirati Hitlerovo sklonište.

"Ovo mjesto je jedan od najvećih simbola u Berlinu koji upućuju na zločine što su ih nacisti počinili i želimo da ljudi znaju cijelu istinu o tome", izjavio je povjesničar Sven-Felix Kellerhoff.

Jedan od Hitlerovih bivših tjelohranitelja 88-godišnji Rochus Misch, koji je prisustvovao otkrivanju spomen-ploče, izjavio je kako ljude treba upoznati s prošlošću, "čak i kada se radi o povijesti đavola". "Tokom posljednjih 12 dana rata bio sam u tom bunkeru s Hitlerom i ostalim tjelohraniteljima sve vrijeme", kazao je Misch.

Nakon rata sovjetski vojnici uništili su većinu bunkera, a tokom 80-ih godina ostatak bunkera i zidovi ispunjeni su građevinskim kamenom, tako da je bunker postao nedostupan.

Bunker je sada zakopan ispod berlinskog parkirališta za automobile okruženog stambenim zgradama koje je izgradila bivša istočnonjemačka vlada.