{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Americi svuda niču nove kamere

F
6.8.2007. u 16:00
0
0
U Americi svuda niču nove kamere
0
U Americi svuda niču nove kamere
Pokretne elektronske oči sve su više oko stanovnika u američkim gradovima, tačnije 15 novih svake sedmice. Neke od njih imaju i oči i uši.
"U područjima koja su pokrivena kamerama bilježimo pad kriminaliteta. Možda nije moguće staviti policajce na svako mjesto, ali jednog dana bit će moguće postaviti kameru u svaki kutak", kazao je John Lewin iz čikaške policije, prenosi VoA.

U Londonu je postavljeno oko četiri miliona kamera i senzora koji su bile od velike pomoći u otkrivanju identiteta terorista u neuspješnom terorističkom napadu u junu, kao i onih koji su izveli pogubne samoubilačke napade prije dvije godine.

Sada i veliki američki gradovi čine isto. Tako je u New Yorku raspoređeno dodatnih tri hiljade kamera. U Washingtonu, San Franciscu i u drugim dijelovima Amerike vladine ustanove, ali i poslovne tvrtke, montiraju sve više kamera.

Zanimljivo je da je u posljednjoj anketi gotovo 75 posto Amerikanaca reklo – mi smo za takvu praksu. No, stručnjak za sigurnost, Jerry Hauer – nije! "Ukoliko je neko voljan žrtvovati vlastiti život da bi izveo teroristički napad, onda kamere nemaju nikakvog značaja", smatra on.

Melissa Ngo, aktivistica za građanske slobode, opet se plaši zloupotreba i gubitka privatnosti: "Postat ćemo društvo u kojem će svaki pokret biti sniman i promatran."

Ima, dakle, glasova i za i protiv. Poznato je da su noćne kamere bile korištene za promatranje demonstranata na posljednjoj republikanskoj konvenciji u New Yorku.

Kamere na aerodromu u San Franciscu korištene su za promatranje žena, a policija, potpuno suprotno, tvrdi da, iako kamere ne mogu uvijek spriječiti zločine, da mogu odvratiti počinitelje i pomoći u hvatanju onih koji su počinili zločine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: