lifestyle
782

Tužna priča Dine Dedića privukla pažnju na Facebook stranici Humans of New York

Piše: L. Č.
(Foto: Humans od New York/Facebook)
Poznati blog i Facebook stranica Humans of New York kroz fotografije i kratke intervjue donosi životne priče običnih ljudi sa ulica New Yorka.

Ova Facebook stranica, pokrenuta u novembru 2010. godine danas broji preko 12,5 miliona pratilaca, a jedan od njihovih zadnjih postova donosi priču o Bosancu Dini Dediću koji živi u New Yorku.

"Gohe je iz Etiopije, a ja sam iz Bosne. Bili smo skupa zadnje četiri godine. Upoznali smo se na međunarodnoj razmjeni studenata u Missouriju, a nadali smo se da ćemo kad diplomiramo oboje naći posao kako bismo mogli ostati zajedno u New Yorku. Ona je našla posao, ali ja nisam. Poslao sam 150 ili 200 aplikacija. Išao na 35 intervjua. U četiri ili pet sam prošao dalje, no mislim kako je činjenica da nemam vizu upropastila moje šanse za zaposlenje. Ne mogu od nje tražiti da dođe sa mnom u Bosnu, tamo nema dovoljno prilika za nju. Kada je postalo jasno da ću se morati vratiti, ona se preselila iz našeg zajedničkog stana kako bi nam bilo lakše. Jučer sam otišao do njenog novog stana da joj pomognem u uređivanju. Mislili smo da će to biti zabavan projekat, ali nismo mogli čak ni pogledati jedno u drugo i razgovarati. Odlazim za Bosnu za dva dana. Kad bih mogao, samo bih joj volio reći da je volim", priča svoje iskustvo Dino Dedić na Facebook stranici Humans of New York.

Fotografija Dine Dedića i njegova ispovijest inspirisali su ljude iz čitavog svijeta da mu ostave brojne komentare podrške, kao i da podijele vlastita iskustva.

Pored toga, budući da je na stranici naznačeno da je Dino Dedić diplomirao financije, mnogi od njih su mu se javili u želji da mu konkretno pomognu sa zaposlenjem, ali i dobivanjem vize.

"Upravo si rekao kako je voliš pred 12 miliona ljudi, idi reci njoj to!", "Ova priča mi je slomila srce", "Dajte ovom čovjeku posao!", "Ja sam iz Guatemale, moja supruga je iz Brooklyna, živimo u Queensu. Ne odustaj, jednog dana ćete biti skupa", "Vize. Uništavaju živote ljudima oduvijek", "Ljubav bi trebala pronaći način, zašto ne možemo pomoći ovom paru?", "Ovo je tako tužno, ovaj svijet je birokratski haos", "Drži se jarane, ova slika će te spasiti", "Tamo negdje mora postojati neki romantik koji će ovom čovjeku ponuditi posao", "Upravo sam mu se javio, treba nam ekonomista", samo su neki od komentara.