lifestyle
31

Tuzlak Sifet Avdić već tri decenije ručno izrađuje violine

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Talentovani Sifet Avdić iz Tuzle prvu violinu je napravio 1985. godine. Ljubav prema ovom instrumentu proizašla je iz ljubavi prema muzici, jer se Sifet muzikom počeo baviti 70-ih godina prošlog vijeka.

Blizu 40 godina svira u bendu, a 30 godina proizvodi violine.

U razgovoru za Klix.ba naglašava da je u ovom zanatu otkako je u njemu zaživjela ljubav prema gudačkim instrumentima. Godinama ručno izrađuje ove vrijedne instrumente, a u ovom nesvakidašnjem zanatu je samouk.

"Sve što sam stekao u životu, zaradio sam pomoću violina", naglašava naš sagovornik Sifet Avdić.

Violine je počeo praviti iz znatiželje, a nakon prve, svaka je bila sve bolja, doveo ih je do savršenstva. Sifet osim violina pravi violončela, viole, kontrabase...

Tvrdi da je prvu violinu napravio pomoću skromnog alata, prema češkom modelu, iako nije poznavao proces stvaranja ovog instrumenta. Danas pravi instrumente prema Stradivarijevom modelu.

Osim što pravi, Sifet i popravlja sazove, šargije, violončela, kontrabase te gitare. Osobenost njegovih instrumenata je kvalitetno drvo.

"Za ove instrumente je najbolje drvo javora, a ono košta nekoliko hiljada maraka po kubiku. Drvo se suši i do 30 godina. Nekad kupim kubik s nekim popola, a materijal pronalazim diljem BiH", ističe Avdić.

Ocijenio je da je javor rijetko i skupo drvo, koje je u Bosni i Hercegovini među najkvalitetnijim u Evropi.

"Proces izrade violine veoma je zahtjevan, za njenu izradu je potrebno od 250 do 400 sati rada, a za izradu struna upotrebljava se dlaka konjskog repa", priča Sifet.

Violina koju on proizvodi je teška 450 grama.

Za okolicu, donju dasku, obruč i dršku koristi drvo javora, a ukoliko kupac zatraži, hvataljka, čivija i podbradnik mogu se praviti od ebanovine. Rub je sastavljen od šest dijelova, a oni se ravnaju specijalnom peglom i oblikuju u kalupu, nakon čega stoje dva dana da se osuše.

Sifet godinama živi od ovog zanata, a u ovaj neobičan posao uvodi i sina Mensura. Violine prodaje diljem svijeta, mada kupce najčešće pronalazi u BiH, a ne može se ni sjetiti koliko ih je napravio za svog radnog vijeka.

Nije nam odao cijenu svojih instrumenata, ali kaže da se cijena određuje po dogovoru. Priznaje da nisu jeftine, ali prilikom određivanja cijene ima u vidu finansijsko stanje u BiH. Dodaje da je prije mogao više zaraditi od ovog zanata.

"Trenutno supruga i ja živimo od ovog zanata, jer nemamo velike troškove, malu djecu i slično, ali nekada je potražnja bila veća", kaže Sifet.

Iako je izrada gudačkih instrumenata iscrpan posao koji zahtijeva preciznost, ovaj samouki Tuzlak je od toga napravio porodični biznis, a instrumenti napravljeni njegovim rukama danas su u rukama mnogih muzičara diljem svijeta.