lifestyle
0

Turistička ponuda izvan Zemlje

Sarajevo-x.com
Bit će to mali korak za turistu, ali veliki iznos na računu za turističku agenciju.

Jedna američka turistička kompanija odlučila se na sasvim novu turističku ponudu – odmor izvan granica ovog svijeta. Naime, oni nude običnim ljudima, sa neobičnim bankovnim računima, posjetu Međunarodnoj svemirskoj stanici i šetnju na udaljenosti od 350km iznad Zemlje.

Za skoro 19 miliona funti, Space Adventures vam nude 190 sati obuke u Star City astronautskoj školi u blizini Moskve, 16 dana provedenih na svemirskoj stanici, put raketom iz Kazahstana u svemir i nazad, te mogućnost da provedete 90 minuta lebdeći u orbiti u astronautskom odjelu, čija je cijena oko 6,5 miliona funti.

"Pogled na izlazak i zalazak Sunca, te na samo Zemlju iz nekog prostora između je dragocjeno iskustvo", kaže Stacy Tearne, potpredsjednica Space Adventures kompanije.

Space Adventures su svog prvog izletnika u orbitu poslali još 2001. godine. Riječ je o američkom multimilioneru, Dennisu Titu. Od tada su napravljena još dva slična aranžmana, a četiri su u fazi priprema. Prvi naredni je zakazan sa septembar ove godine.