lifestyle
0

"Tura gradom" u Istanbulu: David Coulthard vozio preko mosta na Bosforu

Sarajevo-x.com
Jedan od najfrekventniji mostrova na svjetu, most na Bosforu u turskoj metropoli Istanbul, ove nedjelje je na 15 minuta bio rezervisan za samo jedno vozilo, RB1 formulu koju je vozio britanska zvijezda Formule 1 David Coulthard.

Prezentirajuci logotip Turskog turizma Coulthard je vozio pocasni krug od 6 kilometara kroz petnaestomilionsku metropolu i preko kilometar dugog mosta koji spaja Evropu i Aziju. Turski premijer Redzep Taip Erdogan u društvu istanbulskog gradonačelnika Kadira Topasa i zamjenika premijera Mehmeta Ali Sahina je inaugurirao novi bolid i osobno dao znak za start počasnog kruga.

Red Bull Raceing je već prije Monaco Grand Prix-a uzdrmao javnost spontanim sponzorskim partnerstvom. Slika bolida u Star Wars dizajinu kao i slika Holiwoodske zvijezde Georga Lukasa u boxu proputovale su svijetom.

Ove subote david Coulthard je po prvi put dobio impresije najnovije staze Istanbul Park na kojoj će 21. augusta po prvi put biti održana Velika nagrada Turske. Britanac je bio prvi pilot Formule 1 koji je u Porscheu Cayenne isprobao 5,3 kilometara najnovije staze. Nakon probe izjavio je: "Veoma brzo, velike su razlike u altitudama kao i najbitniji fakt – staza je suprotno od kazaljke na satu. Iz većine zavoja se ne vidi izlaz. Za mene Istanbul će biti najizazovnija utrka ove sezone."