Druženje uz sport
333

Trkači u plavom trening na Vrelu Bosne posvetili osobama s autizmom

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Veliki broj sportista i građana Sarajeva učestvovao je jutros u Plavom treningu na Vrelu Bosne koji se održava u okviru obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Trčanjem, brzim hodom i laganom šetnjom, članovi Udruženja "Marathon", udruženja EDUS - Edukacija za sve, porodice djece s autizmom i ostali građani prošli su Velikom alejom i u plavoj odjeći skrenuli pažnju na važnost uključivanja djece s autizmom u društvo i sistem kao punopravne članove.

Pređeni kilometri Plavih trkača će se moći i "otkupiti" na Deksalgin Spring Runu 23. aprila, a sva donirana sredstva će biti utrošena u rad EDUS-a, organizaciji koja saradnji sa javnim predškolskim i školskim ustanovama pruža unaprijeđen naučno dokazani model odgojno-obrazovnih programa za djecu u autističnim spektrom i drugim razvojnim poremećajima.

BiH se i ove godine priključila kampanji "Light it up Blue", a iz EDUS-a su pozvali sve da se priključe nošenjem plave odjeće ili nekih drugih detalja u plavoj boji. Obilježavanju se priključuju i brojne institucije koje će večeras "poplaviti".

Autizam je u grupi težih smetnji u razvoju koje se javljaju u ranom djetinjstvu, obično prije treće godine. Iako se simptomi autizma i njihova ozbiljnost razlikuju, svi oblici ove bolesti utječu na djetetovu sposobnost komunikacije i interakcije s drugima.

Broj djece s dijagnozom autizma je u stalnom porastu. Nije jasno je li riječ o stvarnom povećanju ili je to posljedica veće informiranosti ljekara i roditelja. Iako ne postoji lijek za autizam, intenzivno, vrlo rano liječenje može napraviti veliku razliku u kvaliteti života mnoge djece s ovim poremećajem.