3,5 km
75

"Trka u čast demokratije - 15. juli" na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na inicijativu Turske ambasade u Bosni i Hercegovini, 15. jula u 10 sati na Vilsonovom šetalištu, bit će održana kratka ljetna utrka pod nazivom "Trka za demokratiju – 15. juli".

Generalni pokrovitelji trke su Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH i ZiraatBank. Ova sportska i društveno odgovorna utrka se organizuje u čast demokratije turskog naroda. Uzimajući u obzir događaje koji su se desili 2016. godine u Turskoj u noći između 15. i 16. jula, tačnije neuspjeli pokušaj državnog udara, cilj ove trke je okupljanje predstavnika svih generacija te slanje poruke podrške, ne samo turskom, već i svim narodima širom planete koji promovišu vrijednosti mira i demokratije.

"Trka za demokratiju – 15. juli" koja se po prvi put održava ove godine predstavlja dan kada je u našoj zemlji osujećen pokušaj udara na demokratiju. "Trka za demokratiju – 15. juli" će istovremeno biti i odavanje počasti i podsjećanje na 248 šehida demokratije, naših građana koji su izgubili živote tokom pokušaja udara. Zahvaljujem se svima koji su od početka podržali ovu organizaciju na čelu sa Vladom Kantona Sarajevo, bosanskohercegovačkim vlastima, bosanskohercegovačkim nevladinim organizacijama i turskim institucijama i organizacijama koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Sve vas očekujemo na "Trci za demokratiju", izjavio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Na ovoj kratkoj i društveno odgovornoj utrci/šetnji od 3,5 km, koja će startati ispred Ambasade Republike Turske i voditi kroz Vilsonovo šetalište, očekuje se učešće i do pet stotina učesnika. S obzirom da je "Trka za demokratiju – 15. juli" dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i šetnjom, učešće je dostupno i osobama koje ne treniraju redovno. Cilj je da se okupi što veći broj učesnika i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko druženje građana.

"U veoma kratkom roku su nas kontaktirali turski partneri koji su pokazali veliku volju i spremnost da ovaj događaj preraste u tradicionalnu utrku koja će se održavati svake godine. Posebno sam zahvalan predstavnicima lokalnih vlasti i partnerskih institucija koje su u rekordnom roku odlučile podržati i ovaj događaj. Pored veoma lijepe prilike za rekreaciju ovaj događaj će imati i veoma snažnu humanitarnu komponentu o kojoj ćemo informisati javnost u naredne dvije sedmice", izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Učešće na ovoj utrci je besplatno, a svi zainteresirani učesnici moći će podići svoje startne brojeve u petak, 14. jula na III spratu BBI centra na štandu Udruženja Marathon od 16 do 20 sati, kao i na sam dan trke, 15. jula od 9 do 9:45 sati u zoni starta/cilja utrke, također na štandu NVO Marathon.

Po uzoru na dosadašnju praksu na našim utrkama, svi trkači i trkačice će dobiti specijalnu poklon majicu prilikom podizanja broja te osvježenje prilikom prolaska kroz cilj.

Za pobjednike i pobjednice pokrovitelji trke: Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH, ZiratBank, TIKA, Institut Yunus Emre te Grad Istanbul pripremili su posebne nagrade i poklone. Nagradni fond iznosi 1000, 500 i 250 KM za prva tri mjesta u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a za prvoplasirane učesnike i učesnice Turkish Airlines je pripremio i poklon avio karte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.