22. septembar
47

Trka Giro di Sarajevo bit će održana na Svjetski dan bez automobila

Klix.ba
Na konferenciji za medije održanoj danas u Novotel hotelu Bristol u Sarajevu predstavljeni su detalji tradicionalne biciklijade Giro di Sarajevo koja ove godine slavi 12. izdanje.

Ono što je najzanimljivije je činjenica da prvi put istoimeno udruženje učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana bez automobila, a događaj je uvršten i u Evropsku sedmicu mobilnosti.

"Izuzetno nam je drago što se ove godine i Giro uključio u ovaj, za cijelu Evropu, vrlo bitan događaj kada slavimo urbanu mobilnost. Moto je ove godine 'Krećimo se zajedno', a mislim da ovaj događaj savršeno slavi taj slogan", istakao je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu, organizacije koja je nacionalni koordinator za Evropsku sedmicu mobilnosti.

Ovogodišnji Giro di Sarajevo bit će održan 22. septembra, sa startom u 14 sati s Dobrinje. I ove godine će svi učesnici koji se registruju na licu mjesta, od 12 do 13:45 sati ispred OŠ Skender Kulenović, voziti ustaljenom rutom koja vodi glavnim ulicama Sarajeva, a na cilju će najsretnijim biti poklonjena bicikla i kacige renomiranih proizvođača.

"Ove godine slavimo deceniju saradnje sa Coca-Colom BiH i veoma smo ponosni što imamo tako kvalitetnog partnera koji sve te godine usrećuje bicikliste Sarajeva kvalitetnom opremom i biciklima. Ni ova godina neće biti izuzetak, te će tako na zabavi koju organiziramo na cilju Coca-Cola BiH pokloniti tri bicikla i pet kaciga najsretnijim učesnicima. Ali to nije sve – EU Info Centar će usrećiti bicikliste jednim specijalnim gradskim, sklopivim biciklom, a M-Bike Shop, naš dugogodišnji partner, također će pokloniti jedan sjajan bicikl", kazao je Tarik Šabanović, koordinator događaja.

Kompanija Škoda i ove godine je podržala događaj, a za učesnike su pripremili posebno iznenađenje.

"Mi smo ponosni što već duže vrijeme ostvarujemo odličnu saradnju sa Giro di Sarajevo, čije projekte prihvatamo kao kvalitetne pokušaje unapređenja života u zajednici. Mi smo ove godine odlučili da svim učesnicima poklonimo praktičnu reflektivnu narukvicu", kazao je Vedad Terzić iz Škode BiH.