{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trinaestogodišnjakinja svojim organima spasila živote osam osoba

8.9.2017. u 19:46
248
72
Trinaestogodišnjakinja svojim organima spasila živote osam osoba
248
Trinaestogodišnjakinja svojim organima spasila živote osam osoba
Trinaestogodišnja djevojčice iz britanskog Somersera Jemima Layzell, koja je preminula od aneurizme mozga, prva je osoba čiji su organi spasili najveći broj ljudi.
Životi osam osoba spašeni su zahvaljujući njenim organima i odluci njenih roditelja da ih doniraju.

Layzell je preminula u martu 2012. godine kada se iznenada onesvijestila tokom priprema za rođendansku zabavu njenoj majci. Preminula je nakon četiri dana.
Donirano je njeno srce, dio crijeva, pankreas, bubrezi, pluća i jetra. Od osam osoba kojima su transplantirani ovi organi, petero je djece. Njeni roditelji kazali su da bi Jemima bila vrlo ponosna na svoje naslijeđe.

"Znali smo da je Jemima željela biti donor jer smo razgovarali s njom o tim stvarima nekoliko sedmica prije njene smrti. Razgovor je bio uzrokovan smrću osobe koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, a koju smo poznavali. Osoba je imala donorsku karticu, ali joj organi nisu mogli biti korišteni zbog okolnosti u kojima je umrla. Jemima je tada saznala za doniranje organa i rekla kako bi i ona jednog dana voljela pomoći na taj način drugima", kazala je njena majka Sophy.

Njeni roditelji nisu znali da je Jemima jedina osoba čiji su organi transplantirani tolikom broju ljudi. Istakli su kako su veoma ponosni.

"Stotine ljudi umire čekajući na listama za transplantaciju jer mnoge porodice kažu ne doniranju organa. Molimo vas da kažete svojoj porodici ako želite da donirate svoje organe nakon smrti", kazao je Anthony Clarkson iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje se informišete o akcijskim cijenama proizvoda?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: