Zdraviji život
134

Trinaest gradova svijeta koji će uskoro zabraniti automobile

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sve je veći broj svjetskih metropola koje žele zabraniti vožnju automobilima s benzinskim i dizelskim motorima kako bi se smanjila količina štetnih gasova. U nastavku možete pročitati kojih 13 gradova je već počelo sa zabranom ili to planira uraditi u skorije vrijeme.

1. Oslo

Ovaj grad planira zabraniti saobraćanje automobilima kroz centar do 2019. godine, a 2025. godine očekuje se da će zabrana važiti za cijelu državu. Oslo će morati uložiti velike sume novca u javni prijevoz i zamijeniti 57 kilometara puta biciklističkom stazom.

2. Madrid

Španska prijestolnica će do 2020. godine ukloniti automobile u centru grada u krugu od dva kilometra, a 24 najprometnije gradske ulice će se redizajnirati za pješačenje.

3. Chengdu

Arhitekti su dizajnirali novo naselje u ovom kineskom gradu koje je prilagođeno pješačenju, a ne vožnji. Ovaj grad neće potpuno zabraniti automobile, već će to biti dopušteno u 50 posto gradskih ulica.

4. Hamburg

Pješačenje i biciklizam u centru Hamburga bit će dominantni načini prijevoza u Hamburgu u sljedeće dvije decenije.

5. Kopenhagen

Otprilike 50 posto građana Kopenhagena svaki dan na posao putuje biciklom zahvaljujući naporima grada od 1960-ih godina da uvede pješačke zone. Danska prijestolnica ima najmanji procent automobila u Evropi.

6. Pariz

Pariz će zabraniti automobile s dizel motorima i udvostručit će broj biciklističkih staza do 2020. godine.

7. London

Kao i Pariz, i ovaj grad planira zabraniti automobile s dizel motorima do 2020. godine. Trenutno, grad naplaćuje vozačima koji voze ovakve automobile 12,5 dolara dnevno ako se voze tokom najvećih gužvi.

8. Brisel

Poslije Kopenhagena, ovo je drugi evropski grad s najvećom pješačkom zonom. Brisel je najavio da će 2018. godine početi sa zabranom dizel motora.

9. Berlin

Njemačka prijestolnica je 2008. godine u jednoj zoni zabranila sva vozila koja ne ispunjavaju državne standarde o zagađenju, a to područje obuhvata 34 kvadratna kilometra gradskog centra u kojem živi jedna trećina stanovnika Berlina.

10. Meksiko

Gradske vlasti su 2016. godine odlučile da zabrane određenom broju automobila da voze u centar grada dva radna dana svake sedmice i dvije subote u mjesecu.

11. Bogota

Bogota ima više od 300 kilometara biciklističke staze, a 2013. godine uvedena je i zabrana nekim automobilima da voze tokom najvećih gužvi.

12. San Francisco

San Francisco želi zabraniti saobraćanje automobilima kroz jedno od najprometnijih gradskih ulica. Grad ima 200 kilometara biciklističkih staza.

13. New York

New York ne planira zabraniti vožnju automobilima u skorije vrijeme, ali povećava broj pješačkih zona, te biciklističkih staza, metroa i autobusa.