Trening kamp
347

Trening kamp mladih bh. skijaša sa višestrukim svjetskim šampionom Ivicom Kostelićem

Klix.ba
U okviru obilježavanja pet godina rada, razvoja i uspjeha Ski kluba "Naš tim", mladi takmičari uzrasta od 12 do 16 godina proveli su pripreme na Mölltaler glečeru usvajajući znanje, iskustva i metodologiju svjetskog šampiona i osvajača olimpijskih odličja Ivice Kostelića.

Kroz ovaj trening kamp djeca takmičari, kao i bh. trenerski kadar, imali su priliku upoznati metode tehničkih, fizičkih i mentalnih priprema alpskih skijaša direktno kroz znanje, ekspertizu i lična iskustva Ivice Kostelića.

Takmičari i treneri su iznimno naporno radili, ponekad i u složenim vremenskim uvjetima te su treninzi trajali od ranih jutarnjih sati do zatvaranja skijališta. Kostelići su uvijek polagali veliku važnost obimu treninga, pa tako i danas Ivica smatra da se pobjednici stvaraju napornim radom. "Treniraj teško, pobjeđuj sa lakoćom", ostalo je kao poruka čovjeka koji je u ovom sportu prošao i osvojio apsolutno sve.

U kampu su pored takmičara sudjelovali i skijaški treneri usavršavajući znanja koja će prenijeti na rad sa mlađim kategorijama u klubovima širom BiH. Najmlađi među trenerima, Hidajet Alić istakao je: "Kao donedavnom takmičaru ovo je zaista vrijedno iskustvo koje će nam pomoći da treninge podignemo na znatno viši nivo. Kao takmičar uvijek sam nastojao prepoznati elemente treninga koje bih i sam želio primjeniti u radu sa djecom, a rad sa Ivicom pomogao mi je da sistematiziram pristup. Raditi sa Ivicom je veliko iskustvo." U projektu je učestvovalo preko 20 takmičara i trenera iz ski klubova: Naš Tim, Bjelašnica, Olimpic i Sarajevski Skijaški Klub.

Projekat saradnje sa velikim Ivicom Kostelićem se nastavlja u februaru, njegovim dolaskom u Sarajevo i trening kampom u organizaciji Ski kluba Naš Tim na stazama Skijaškog centra Bjelašnica u periodu od 11. do 14. februara 2020. godine. Ovo je ujedno i prvi u nizu trening kampova sa ciljem popularizacije Skijaškog centra Bjelašnica u takmičarkom skijanju, te vraćanja Sarajeva na svjetsku skijašku mapu.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Mirvadom Kurićem prepoznaje važnost afirmacije i popularizacije zimskih sportova u BiH te i ove sezone nastavlja pružati podršku razvoju skijanja u Bosni i Hercegovini.