Društveno odgovorni
86

"Trčimo zajedno za dječiji osmijeh" na 12. Sarajevo Sberbank polumaratonu

Klix.ba
U okviru prvog Olimpija Run Festa i 12. po redu Sarajevo Sberbank polumaratona, G-Drive štafetnog polumaratona i Novo Nordisk Fun Run trke, Udruženje za prevenciju ovisnosti "NARKO-NE" i neformalni pokret "Sarajevo Miles for Smiles" uz podršku Udruženja Marathon Sarajevo organizuje društveno odgovornu kampanju "Trčimo zajedno za dječiji osmijeh“.

Cilj kampanje je prikupiti sredstva za projekat "Stariji brat, starija sestra", kao i motivirati kompanije i pojedince za filantropsko djelovanje u zajednicama.

"Stariji brat, starija sestra" nastao je kao težnja da se kroz volonterski, društveno koristan angažman mladih i odraslih, doprinese socijalnom uključivanju djece. Djeci uključenoj u projekat zbog određenih porodičnih prilika i nedostatka podrške porodice, volonteri/volonterke se obučavaju kako djetetu biti "stariji brat, starija sestra" tj. odrasla osoba na koju se može osloniti i koja će mu biti uzor za odrastanje.

Projekat je do sada postigao: 15 godina postojanja projekta u Sarajevu, uključeno je 500 parova, odnosno 500 djece i isto toliko volontera/volonterki, 21.000 sati slobodnog vremena volonteri/volonterke su posvetili djeci, a još dodatnih 20.000 sati su investirali u svoj razvoj kroz različite edukacije u sklopu projekta, više od 400.000 KM je investirano u zdravo odrastanje djece, a ostvarena je i uspješna saradnja sa "Kantonalnim centrom za socijalni rad“ Sarajevo od 2004. godine, te "Domom za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo od 2010. godine.

Iz kampanje „Trčimo zajedno za dječiji osmijeh“ poručuju da se svi mogu uključiti. Ukoliko ste rekreativni ili profesionalni trkač kampanji se možete jednostavno pridružiti registracijom i uplatom kotizacije za jednu od sljedećih trka: Sarajevo Sberbank polumaraton, G-Drive štafetni polumaraton ili Novo Nordisk Fun Run te registracijom za kampanju na ovoj formi. Poseban poziv upućuju kompanijama i pojedincima da se uključe u kupovinu kilometara. Minimalna cijena jednog kilometra je 10 KM, a uplate je moguće izvršiti direktno na žiroračun Udruženja za prevenciju ovisnosti „NARKO-NE“.

Kako to izgleda odnos "braće“ i "sestara“ najbolje se može vidjeti u kratkom filmu koji je nastao prilikom obilježavanja desetogodišnjice projekta.

Dodatne informacije možete dobiti putem emaila [email protected] ili putem telefona 062 959 186.

Sarajevo Sberbank polumaraton, Novo Nordisk Fun Run te G-Drive štafetni polumaraton održat će se 16. septembra 2018. godine sa početkom u 9 sati ispred BBI Centra. Prijave i informacije dostupne su na oficijelnoj stranici Udruženja Marathon Sarajevo.