Ogovaranje ne mora biti loše
0

Tračeve na poslu okrenite u svoju korist

Sarajevo-x.com
Neformalni kanali komunikacije među ljudima zaposlenima u istoj firmi, kao što su glasine i tračevi, dobar su poligon za testiranje novih poslovnih ideja, poručuju biznismeni.

Oni navode primjer jedne agencije za zapošljavanje osoblja iz Sidneya, koja nije bila u mogućnosti da svim zaposlenicima povisi platu, a direktor agencije brinuo se da će to nepovoljno utjecati na njihove poslovne rezultate.

Odlučio se da pokrene glasine, tako što je rekao svom zamjeniku da namjerava da nagradi neke radnike sa većom platom, a za uzvrat oni moraju preuzeti više odgovornosti.

Glasina se proširila brzinom svjetlosti, a zaposlenici su se dali punu podršku,te tako je ova ideja postala opće pravilo.

Direktor Poslovne škole u Nantesu Grant Michelson i autor knjige o tračevima na radnom mjestu, vjeruje da bi radnici umjesto da beskorisno traže načina da nekome napakoste, trebali iskoristiti tračeve na poslu za vlastito napredovanje.

Ali naglašava da je od presudne važnost izabrati pravu osobu koja će širiti glasinu.

"To moraju biti radnici koji su vam podređeni, a u koje ste kroz razne poslovne ili društvene aktivnosti stekli povjerenje. Ali to, s druge strane, ne znači da morate poduzeti akciju nakon svake beznačajne informacije koju čujete, ali ako je od povjerljivog izvora, onda vrijedi poslušati", kazao je Michelson.

Ipak, glasine o lošem poslovanju, otkazima i promjena unutar firmi mogu biti štetne za radnu atmosferu, a radnici ih moraju naučiti primati hladnokrvno.

"Rukovodioci moraju biti pošteni i pouzdani. Iako čak ne znate šta se dešava, morate biti uvijek dostupni i iskreni prema radnicama", istakli su za Daily Telegraph australijski ekonomski stručnjaci.