Dobio poziv
181

Tomislav Cvitanušić na prestižnom Bostonskom maratonu

Klix.ba
Istaknuti član Udruženja Marathon Sarajevo i jedan od trenera u prvoj i najmasovnijoj školi trčanja u BiH "Škola trčanja Klix" Tomislav Cvitanušić, dobio je pozivnicu za prestižni Bostonski maraton koji će se održati 16. aprila ove godine.

Nastao davne 1897. godine, Bostonski maraton je najstariji i najprestižniji maraton današnjice. Inspirisan velikim uspjehom prvog maratonskog takmičenja održanog na Ljetnim olimpijskim igrama 1896. godine, prvi Bostonski maraton održan je 19. aprila 1897. i od tada se tradicionalno održava svakog trećeg ponedjeljka u aprilu.

U odnosu na 1897. godinu kada je brojao tek 15 učesnika, Bostonski maraton danas broji preko 30.000 učesnika i učesnica svake godine te preko pola miliona gledatelja.

Veoma sličnu priču nosi i Sarajevski polumaraton koji je, osnovan od strane trkačkih entuzijasta i osnivača Udruženja Marathon Sarajevo, u prvoj godini održavanja brojao tek oko 70 učesnika. Danas, 11 godina kasnije, broji preko 3.000 trkača i trkačica koji ponosno trče sarajevskim ulicama. Iako procentualno neuporediv u odnosu na Bostonski maraton, pomenuti porast u broju trkača u glavnom gradu BiH, kao i u cijeloj zemlji, je veoma značajan i govori nam o poboljšanju u svijesti BiH građana o važnosti prakticiranja zdravog životnog stila i građenja bolje i zdravije nacije.

U 2018. godini, član Udruženja Marathon, te trener u sarajevskoj Školi trčanja Klix, Tomislav Cvitanušić, uzet će učešće u Bostonskom maratonu i na taj način predstavljati Udruženje Marathon i Bosnu i Hercegovinu na ovom prestižnom takmičenju.

Tomislav je poziv za učešće dobio direktno od direktora operacija prestižnog Bostonskog maratona Douga Flanneryja, kao znak priznanja timu Udruženja Marathon Sarajevo za sve njihove aktivnosti i pozitivne promjene koje su pokrenuli u bosanskohercegovačkom društvu u oblasti sporta, stvaranja zdravijeg okruženja, te društvene odgovornosti.

"Prošle godine u Dubrovniku, Alen Bošković direktor Dubrovačkog polumaratona i bivši proslavljeni hrvatski vaterpolista, me je upoznao sa Doug Flannery-jem, gdje smo svi skupa imali priliku razgovarati o sportskim projektima, te o našim utrkama i aktivnostima koje organizujemo u Sarajevu već 11 godina zaredom. Flannery-ju se jako dopala činjenica da svi mi u udruženju Marathon Sarajevo zaista živimo tu ideju trčanja i stvaranja zdravijeg okruženja u Sarajevu i cijeloj BiH kroz aktivno učešće u maratonima, pa čak i triatlonima, a posebno su mu se dopale sve društveno odgovorne aktivnosti koje provodimo tokom cijele godine. Mi smo g. Flannery-ja pozvali da posjeti Sarajevo i da bude naš gost kako bi i sam osjetio tu pozitivnu energiju našeg grada, a kao znak priznanja timu Udruženja Marathon Sarajevo, krajem prošle godine mi je poslao pozivnicu za učešće na Bostonskom maratonu koji će se održati 16. aprila ove godine. Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću imati priliku da pod zastavom Bosne i Hercegovine učestvujem na ovom prestižnom svjetskom trkačkom događaju", istaknuo je Tomislav Cvitanušić.