Roditelji još gori
0

Tinejdžeri nisu najgori u slanju SMS-ova tokom vožnje

Sarajevo-x.com
Istraživanje koje je provela agencija "The Pew Research Center's Internet & American Life Project" pokazala je da i roditelji i tinejdžeri u istoj mjeri pišu SMS-poruke tokom vožnje, s tim da odrasli češće razgovaraju na mobitel dok voze.

Istraživanje je pokazalo da 47 posto odraslih piše ili čita poruke dok sjede za volanom. Studija je pokazala da 34 posto mladih u dobi od 16 i 17 godina piše poruke tokom vožnje.

Rezultati pokazuju da odrasli češće razgovaraju na telefon dok voze. Čak 75 posto ispitanika priznalo je voze i pričaju.

U prošlogodišnjoj anketi, koja je analizirala ponašanje tinejdžera, njih 43 posto je reklo da razgovara na mobitele u vožnji.

Glavni istraživač na projektu, Mary Madden, rekao je da pažnju o ovom problemu treba usmjeriti i na odrasle, iako se najčešće misli da tinejdžeri imaju loše i opasne navike.

Istraživači nisu u obzir uzeli da neki vozači koriste opremu za razgovor u vožnji, ali Madden smatra da razgovor sam po sebi ometa vožnju automobila, prenosi "Assocciated Press".