Istraživanja potvrdila
18

Teflonske tave ne ubijaju, prije ćete se otrovati vodom

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kontroverzni mladi hrvatski političar Ivan Pernar posljednjih dana vodi novi rat protiv zavjere velikih korporacija i državnih regulatornih tijela, ovaj put protiv DuPontovih teflonskih tava i američke EPA-e.

U svojim Facebook postovima Pernar je upozoravao na to da su izjave regulatornih tijela o sigurnosti teflona zapravo propaganda koju su naručili proizvođači. U ovom slučaju to se odnosi na Američku agenciju za zaštitu okoliša (EPA), piše Index.hr.

"PFOA (kemikalija koju oslobađa teflon) je štetna i uzrokuje rak bubrega, testisa, ulcerozni kolitis, bolesti štitnjače i neplodnost", tvrdi na svom profilu na Facebooku Pernar i poziva svoje sljedbenike da, ako mu ne vjeruju, pogledaju dva filma na tu temu: "Dark Waters" (2019.) i "The Devil We Know" (2018.).

Kao jedan od mnogobrojnih argumenata ističe činjenicu da je DuPont suočen s brojnim tužbama u Americi morao isplatiti stotine milijuna dolara odštete.

Index.hr napravio je malo istraživanje koliko su zapravo teflon tave opasne po zdravlje.

Napominju kako se za oblaganje tava koristi PTFE, a ne PFOA. Spoj PFOA (perfluoroktanska kiselina) koristi se u sintezi PTFE-a (politetrafluoretilena, odnosno teflona), koji je stabilan i netoksičan. PFOA se iz teflona oslobađa samo pri vrlo visokim temperaturama, uglavnom iznad 350°C. Istina je da je PFOA povezan s nekim oblicima raka i nekim hormonskim bolestima, ali tu opet treba imati na umu nekoliko važnih stvari, prije svega o kojim je nivoima hemikalija riječ.


International Agency for Research on Cancer (IARC), koja je sastavni dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na temelju dosadašnjih istraživanja svrstala je PFOA u skupinu 2B kao potencijalno karcinogenu tvar. U poređenju, isparavanja prilikom prženja na visokim temperaturama nalaze se u višoj kategoriji vjerovatno karcinogenih tvari 2A, a suhomesnati proizvodi u najvišoj skupini potvrđeno karcinogenih 1.

PFOA je u malim razinama pronađen kod 98 posto Amerikanaca. Ipak, ne postoje istraživanja koja bi pokazala da u tim količinama može imati neko štetno djelovanje na zdravlje. Naprotiv, postoje studije koje pokazuju da se vrlo niske količine spoja ne mogu povezati s tumorima ili s hormonalnim poremećajima te da ponekad čak mogu imati pozitivan učinak.

Osim toga, PFOA se može naći u mnogim predmetima i tvarima kao što su voda, odjeća, vrećice za hranu, sredstva za čišćenje, izolacije žica, dijelovi automobila, kućna prašina. Što u principu znači da ćete se prije otrovati vodom nego teflonskom tavom.

Istraživanja su pokazala da su količine PFOA koje se iz teflona u tavi mogu prenijeti u hranu vrlo malene, znatno manje od količina koje su dozvoljene u odgovarajućim količinama vode. Budući da su vrlo male, dugo ih je bilo nemoguće pouzdano detektirati.