lifestyle
56

Talentovani sportista Alija Imamović novi ambasador udruženja "Marathon" Sarajevo

Klix.ba
Udruženje "Marathon" Sarajevo postoji od 2007. godine i osnovni cilj mu je promocija sporta i zdravog načina života, uz istovremeno građenje zdravijeg i aktivnijeg društva u kojem živimo. Tokom ovih devet godina aktivni su na više polja, ali prvenstveno kroz promoviranje trčanja, kako u našoj lokalnoj zajednici, tako i šire.

Pored promocije rekreativnog trčanja, Udruženje "Marathon" Sarajevo već devet godina zaredom organizira najveću međunarodnu sportsku manifestaciju u BiH i najmasovniju uličnu utrku Sarajevski polumaraton, prilikom koje se prikupe i značajna sredstva za različite humanitarne projekte, npr. djecu koja žive u siromaštvu, izbjeglice, područja pogođena elementarnim nepogodama. Na taj način kroz humanitarni karakter sportskog događaja pokazujeu i društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj žive.

"Iako je većina naših aktivnosti usmjerena na rekreativne trkače - sadašnje i buduće zaljubljenike u trčanje, također ne zaboravljamo ni one najbolje među nama. Sarajevski polumaraton, koji ide pod sloganom 'Half Marathon - Full Experience', je ujedno i prvenstvo BiH za trkače dugoprugaše, te nam je posebna čast i zadovoljstvo objaviti da će mladi BH junior, državni reprezentativac i po ocjenama stručnjaka buduća nada BH atletike, Alija Imamović, biti Ambasador našeg udruženja. Planirano je da već za manje od mjesec dana, zajedno sa članovima i u organizaciji udruženja Marathon Sarajevo, Alija putuje na Dubrovački polumaraton, gdje se nadamo još jednom njegovom odličnom rezultatu , a članovi udruženja će se svakako pobrinuti da ima odličnu podršku i druženje nakon trke, mada će svi ostali članovi udruženja još neko vrijeme biti na stazi kada Alija prođe kroz cilj", rekli su iz udruženja "Marathon" Sarajevo.

Ovaj izuzetno talentovani mladi sportista je član AK Novi Grad i trenira pod budnim okom Seada Konde, proslavljenog bh. maratonca i još uvijek nosioca aktuelnog bh. rekorda u maratonu sa vremenom 2:15:55. Kao izvanredni sportaši, Alija i Sead visoko cijene rad Udruženja "Marathon" Sarajevo, a posebno im je drago vidjeti da se sve veći broj ljudi pokreće i počinje razmišljati o sportu, trčanju i zdravim načinima života.

"Ovo je samo početak jedne lijepe sportske priče i odlične saradnje – jer najbolji su sa najboljima", poručili su iz ovog udruženja.