Poznati pobjednici
118

Takmičari prve međunarodne utrke Skakavac Trail 2017 savladali zimske uslove, snijeg i maglu

Klix.ba
Uspješno je okončana prva međunarodna utrka Skakavac Trail, brdska utrka koju je organiziralo Planinarsko društvo Željezničar iz Sarajeva, a koja predstavlja nešto novo u sportsko-turističkoj ponudi Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

129 takmičara iz 12 zemalja, natjecalo se na dvije staze - od 18 i 32 kilometra. Utrka je organizirana uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, specijalnog partnera Skakavac Traila.

U subotu, 7. oktobra, takmičari su uspjeli savladati zimske uslove, snijeg i maglu, trčati, ali i uživati u ljepotama Ozrena.

Pojedinačni pobjednici utrke na 32 kilometra, u konkurenciji za žene, su: Amila Šunje-Rizvan, Nataša Kaurin i Neira Odobašić, sve tri iz BiH.

U muškoj konkurenciji prvoplasirani su: Nick Philip Huda iz Austrije, Kornej Arkoš, Mladen Nedić i Mirsad Abdaković iz BiH, koji dijele drugo mjesto, te Slaven Stojkov iz BiH koji je zauzeo treće mjesto.

U utrci na 18 kilometara, prvoplasirane su: Amila Štaljo, Dženana Ivković i Anita Pašagić-Kapetanović, sve tri iz BiH. U muškoj konkurenciji prvoplasirani su: Armin Skandrić i Alen Raonić iz BiH te Martin Gaber iz Njemačke.

Zanimljivo je da je poslijednji takmičar kroz cilj prošao nakon 12 sati provedenih na stazi. Iako je prekoračio vremenski limit dva sata, zbog požrtvovanosti je nagrađen posebnom medaljom.

Također, 20 posljednjih učesnika koji su prošli kroz cilj nagrađeni su jednogodišnjim propusnicama za zaštićena prirodna područja KS (Bijambare i Vrelo Bosne). Svi učesnici Skakavac Traila, osim hrane i tuširanja nakon utrke, imali su osigurana i dva fizioterapeuta koji su im pomogli da opuste mišiće nakon napornog trčanja. Nakon ceremonije zatvaranja i uručenja nagrada druženje je nastavljeno koncertom grupe Konvoj.

Organizatori su počeli sa uklanjanjem markacija za Skakavac Trail i nadaju se još uspješnijoj utrci naredne godine.

U pomoći organizaciji ove međunarodne utrke posebno se ističu Olimpijski komitet BiH, Općina Vogošća, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Federalna uprava c​​​​​​​​​​ivilne zaštite, Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini te Općina Stari Grad Sarajevo čija je delegacija također bila prisutna na ovom događaju.

Turistička ponuda Sarajeva organizacijom ove utrke dobila je još jedan zanimljiv sadržaj.