lifestyle
23

Švedski naučnici: Pedofilima ne treba zatvor, već tretman kako bi se izliječili

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici u Švedskoj iznijeli su plan za sprječavanje pedofila u njihovom seksualnom zlostavljanju tako što bi im se dao lijek koji se inače koristi za liječenje raka prostate, nakon čega bi, smatraju naučnici, seksualni nagon pedofila trebao biti manji.

"Cilj je da se uspostavi preventivni program tretmana za muškarce pedofile, koji je efikasan i podnošljiv, tako da se može spriječiti seksualno zlostavljanje djece", istakao je psihijatar i glavni istraživač Christoffer Rahm.

U istraživačkom Institutu u Štokholmu javljaju se osobe koje imaju porive i seksualne fantazije prema djeci, ali da se žele liječiti.

U eksperimentu će učestvovati ukupno 60 osoba, s tim da će liječnici polovini dati lijek koji se koristi za liječenje raka prostate Degarelix, dok će ostatak dobiti "lažni" lijek. kako bi dobili placebo efekat.

Liječnici se nadaju da će uspjeti sniziti nivo testosterona kod osoba koje imaju seksualni poremećaj i nakon prema djeci. Osobe koje budu testirane neće znati da li im je dat Degarelix ili neki obični lijek, a to će saznati tek nakon dvije ili tri godine, nakon što studija bude završena.