lifestyle
0

Šveđani grade kuću na Mjesecu

Sarajevo-x.com
Švedski umjetnik, Mikael Genberg, uz pomoć stručnjaka započeo je projekat dizajniranja jedne tipične švedske crvene kolibe – s izuzetkom što će se ova graditi na Mjesecu.

Mikael Genberg zaposlio je Švedsku svemirsku korporaciju da mu pomognu u ovoj neobičnoj operaciji. Male crvene kuće su inače simbol tradicionalnog seoskog života u Švedskoj, ali gosp. Genberg izjavio je kako želi da ova kućica postane internacionalni simbol.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Ukoliko sve bude išlo po planu, dodao je, koliba na Mjesecu će biti gotova do 2011. godine.

Genberg je organizovao takmičenje za studente i kompanije, a zadatak je dizajnirati kuću koja će se moći smjestiti u mali i lagani paketu, koji će se moći otvoriti jednom kada se sleti na Mjesec.

"Sama kuća će biti dosta malena...iz paketa će se dograditi kompletna kućica.“, izjavio je Genberg za BBC. "Mora biti jako, jako lagana, ali na takav način da toliko očvrsne da se na Mjesecu održi hiljadama godina.

Dva su glavna razloga za ovaj projekat, dodao je Genberg. Jedan od njih jeste da dokažu kako je to moguće izvesti. "Kada postavimo kuću na Mjesec, ona će biti internacionalni simbol i predstavljat će poziciju naše planete u svemiru kao nešto krhko i malo.“, naveo je Genberg kao drugi razlog.