Nedjelja u 15 sati
49

Sve je spremno za Giro Bambino, praznik za male sarajevske bicikliste

Klix.ba
Već devetu godinu u nizu sarajevski mališani će imati priliku učestvovati u biciklističkoj zabavi na Vilsonovom šetalištu. Radi se o tradicionalnom događaju Giro Bambino, koji krovno sarajevsko biciklističko udruženje Giro di Sarajevo organizuje povodom završetka školske godine, a ovog puta druženje je zakazano za u nedjelju, 11. juna.

"Svi smo išli u školu i svi poznajemo tu radost kada je raspust pred nama. Mi želimo otvoriti te sretne dane odmora za sve mališane, ali i one dječake i djevojčice koji još nisu ni krenuli u školu", rekao je Emir Hulusić, tim menadžer udruženja Giro di Sarajevo.

I ove godine su za male sarajevske bicikliste pripremili sjajan program.

"Bit će tu mali biciklistički poligon koji će svi učesnici proći što sami, što uz pratnju roditelja, a sve uz asistenciju naših profesionalnih vozača. Također ćemo ponuditi i svim zainteresovanim mladim sportistima savjete iz sportske sfere biciklizma. Za nas je sezona u punom jeku, tako da smo spremni odgovoriti na sva pitanja vezano za treninge i sportski angažman. Ko zna, možda otkrijemo i nekog novog talentovanog biciklistu koji će nas ponosno predstavljati u svijetu", objašnjava Hulusić, inače prvak BiH u vožnji na hronometar.

Registracija za ovogodišnji Bambino je ista kao i prethodnih godina i vrši se besplatno na licu mjesta. Jedini uslov za učešće je ispravan bicikl, a čak i u pogledu manjih kvarova, tu će biti spreman mini servis koji obezbjeđuje partner udruženja, M-Bike Shop. Oni najmlađi će poligon moći proći i zajedno sa roditeljima.

"Cilj nam je približiti biciklizam sarajevskim mališanima, tako da od malih nogu shvate da je to sjajan način rekreacije, ali i prevoza u jednoj urbanoj sredini. Svjesni smo strašnih saobraćajnih gužvi u Sarajevu i mi već odavno promovišemo biciklizam kao jedno od rješenja. Na vlastima je da počnu aktivnije reagovati na potrebe stanovništva u vidu biciklističke infrastrukture", dodaje Hulusić.

Mali biciklistički praznik na Vilsonovom šetalište bit će održan u nedjelju, 11. juna s početkom u 15 sati, a registracija će biti otvorena sat ranije i trajat će sve vrijeme događaja. Nakon što svi učesnici prođu poligon, a kretat će se pojedinačno, uz prolazak kroz cilj dobit će po Quickie kroasan i Cappy Junior sokić, a najsretnije na kraju čekaju i vrijedni pokloni.

"Naši prijatelji iz M-Bike Shopa su kao i mi veoma privrženi djeci pa su odlučili najsretnijima dodijeliti i poklone koji će im olakšati i uljepšati dane koje će tokom raspusta provoditi na dva točka. Onog najsretnijeg, ili najsretniju među njima, a birat ćemo ih nasumično, obradovat ćemo i jednim novim biciklom. Mladi sarajevski biciklisti to apsolutno zaslužuju i na njima ostaje sve ono za što mi sve ove godine borimo", naglašava Hulusić.