lifestyle
155

Studentica hobi pretvorila u biznis: Senka Terzić proizvodi unikatne svijeće prema osobnosti vlasnika

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Studentica Senka Terzić iz Živinica svoje slobodno vrijeme odlučila je iskoristiti na izuzetno kreativan i u Bosni i Hercegovini zasigurno neobičan način. Naime, ova mlada djevojka se na originalan način bavi proizvodnjom mirisnih svijeća.

Svoj hobi lagano je pretvorila u biznis, a kako kaže u razgovoru za Klix.ba, cilj joj je stvaranje modernih i dizajnerski unikatnih svijeća koje nastaju sa potpisom "Terra candles" od kvalitetnih ekoloških materijala.

"Veliki sam ljubitelj svijeća, a s obzirom da na našim prostorima nemamo pretjerano veliku ponudu, jer je u pitanju uglavnom industrijska proizvodnja, odlučila sam se na jedan ovakav projekat. U početku sam svijeće pravila samo za sebe, a kasnije sam se opredijelila na dizajniranje i za druge", ističe ova mlada djevojka.

Kako nam pojašnjava, sam proces izrade svijeće nije pretjerano komplikovan, a sačinjava ga nekoliko segmenata.

Posebno specifičan segment je priprema materijala te hlađenje izlivenog voska.

"Težina izrade zavisi i od veličine svijeće te da li ću koristiti boje u procesu. Ovdje je specifičan proces hlađenja i kontrolisanja svijeće. On najduže traje, a u zavisnosti od veličine nekada i do pet sati", pojašnjava Terzić.

Kao što smo već i kazali, ova dizajnerica u radu koristi prirodne ekološke materijale kao što su parafin i prirodni sojin vosak koji je ekološki prihvatljiv, a pruža i garanciju u segmentu da će svaka svijeća zadovoljiti normative izgleda.

S obzirom da je ovakve materijale teško naći na bh. tržištu iste je prinuđena nabavljati izvan granica naše zemlje.

Razlika u unikatnosti i vijeku trajanja

Na naš upit koja je razlika između njenih i tzv. "industrijskih" svijeća, Terzić kaže da se ona prije svega ogleda u unikatnosti i vijeku trajanja, ali i kontinuitetu postojanosti mirisne arome.

"Većina industrijskih svijeća u procesu distribucije iz mjesta gdje je pravljenja do polica u trgovinama izgubi svoj miris. Ja koristim kvalitetna eterična ulja koja se miješaju sa voskom, tako da svijeća sama po sebi miriše dok nije zapaljena, a nakon što je zapalimo taj miris bude još postojaniji. Svojim kupcima uvijek preporučujem da, nakon što je zapale, puste da izgori kompletan gornji sloj voska, tako da ona nakon gašenja ne bi propadala i da ne bi dolazilo do neiskorištenosti voska sa strana", ističe Terzić.

Izgled svijeće obogaćuje i drvena pločica koja se koristi za fitilj. Njime se dolazi do bogatijeg izgleda svijeće, a ujedno povezuje i dizajnericinu ideju sa prirodom.

Kada su u pitanju arome, naša sagovornica nastoji da se one uklope u priču koju novonastala svijeća sa sobom nosi.

"Mirise prilagođavam kupcima, a najčešće su u pitanju narandža i cimet, jer to podsjeća na toplinu i dom, zatim tu su svježi drvenasti mirisi bora, pačulija i sandalovine, a kada su u pitanju neke specifične arome tu je neizostavan opijum. Velika ponuda ulja mi pruža priliku da ih miješam po njihovom djelovanju i spajanju, pa tako da dolazim i do novih mirisnih nota", naglašava sagovornica portala Klix.ba.

Oslikavanje osobnosti kupca

Specifičnost u njenom radu daje i činjenica da izrađene svijeće po narudžbi na jedinstven način oslikavaju osobnost kupca.

"U razgovoru sa kupcima otkrijem njihovu osobnost, s tim ukomponujem i mirisne note, što u konačnici daje rezultat nastanka svijeće. Također, pravim i određene setove svijeća koje na kraju daju jednu jako lijepu priču o osobi koja to kupuje", kaže ova Živičanka.

Dodatne informacije o radu ove mlade dizajnerice mogu se pronaći putem Facebooka.

U narednom periodu svoj mali biznis planira unaprijediti i online shopom koji je trenutno u izradi.