|

Što sporije rastete, duže živite

Što sporije rastete, duže živite
1.352
Klix.ba
12.12.2012. u 09:59
8
komentara
1,3k

dijeljenja
Što sporije rastete, duže živite
Rezultati novog istraživanja su pokazali da oni ljudi koji sporije rastu žive duže.
Naučnici koji su radili na istraživanju kažu da na životni vijek utječe brzina razvoja tijela u ranim periodima života.

Tijela koja rastu brzo akumuliraju veća oštećenja tkiva, što za rezultat ima kraći životni vijek.

Kako bi došli do rezultata, tim naučnika sa Univerziteta u Glasgowu je napravio eksperiment na 240 riba. Ribe su držali u hladnijim ili toplijim uslovima kako bi usporili ili ubrzali njihov razvoj. Kada su vraćene u normalne uslove, ribe su nastavile normalan razvoju. Međutim, razlike u brzini razvoja su utjecale na brzinu njihovog starenja.

Ribe koje su sporije rasle su imale za oko 30 posto duži životni vijek od riba sa normalnom brzinom odrastanja. One koje su brže odrastale su imale 15 posto kraći životni vijek od riba sa normalnom brzinom odrastanja.

"Slično bi se desilo i sa mašinama. Ona mašina koja je brzo izgrađena će se prije raspasti. Mašina koja je sastavljana pažljivo i metodično će trajati mnogo duže. Naše istraživanje pokazuje da se isto događa sa tijelima. Tijela koja se razvijaju i rastu brže akumuliraju veću količinu oštećenja tkiva nego ona koja rastu sporo. Sam životni vijek tijela se time skraćuje. Rezultati ovog istraživanja se mogu prenijeti i na druge vrste, uključujući i ljude, jer je način na koji se organi i tkiva razvijaju dosta sličan. Od ranije je poznato da djeca koja se u ranijim fazama života razvijaju brzo kasnije u životu imaju veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja", rekao je profesor Neil Metcalfe sa Instituta za biodiverzitet, životinjsko zdravlje i komparativnu medicinu Univerziteta u Glasgowu.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...