800 učesnika
153

Stefan Čuković i Lucia Kimani pobjednici utrke "Merkur Run4Lifestyle" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U Sarajevu je večeras održana druga noćna utrka "Merkur Run4Lifestyle" u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo, a pod generalnim pokroviteljstvom Merkur BH osiguranja.

Više od 800 profesionalnih trkača i rekreativaca uspješno je pretrčalo 10 kilometara dugu trasu koja je prolazila kroz najljepše dijelove grada Sarajeva. Cilj utrke bio je afirmisanje i promocija zdravog stila života.

Ispred Merkur BH osiguranja koje je članica Vienna Insurance Group iz Austrije, ovogodišnju trku "Merkur Run4Lifestyle" otvorio je predsjednik Nadzornog odbora Merkur BH osiguranja Gabor Lehel, koji je zbog utrke došao iz Beča.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras u Sarajevu te što mi je ukazana čast da otvorim ovu prekrasnu trku. Veliki broj učesnika iz cijele regije kao i iz osiguravajućih društava iz Vienna Insurance Grupe na najbolji način oslikavaju princip raznolikosti koji je osnovna vrijednost na kojem naša grupacija temelji svoje poslovne i društvene aktivnosti, promičući pri tome zdrav i aktivan životni stil. Bosna i Hercegovina sa svojom bogatom i raznovrsnom historijskom, kulturnom i sportskom tradicijom zasigurno je najbolji primjer uspješne implementacije različitosti. Čestitam Merkur BH osiguranju i Udruženju Marathon Sarajevo na odličnoj organizaciji, a svim pobjednicima na zasluženim medaljama“, izjavio je Gabor Lehel.

U muškoj konkurenciji najbolji je bio Stefan Čuković s vremenom 32:55:29, dok je pobjedu u ženskoj konkurenciji odnijela Lucia Kimani s vremenom 37:37:53.

Utrka je bila i društveno odgovornog karaktera te je u sklopu kampanje "Trčimo za poduzetne samohrane mame" u periodu od 6. juna do 5. jula svim prijavljenim učesnicima i učesnicama pružena prilika da prodaju svoje istrčane kilometre kako bi pomogli program ekonomskog osnaživanja samohranih majki u BiH u sklopu kampanje. Kampanju je realizirala Fondacija 787 u saradnji sa Udruženjem Marathon Sarajevo.

"Sretni smo i ponosni jer smo usrećili preko 800 trkača i trkačica koji su večeras uživali u zabavnoj i festivalskoj atmosferi u centru grada Sarajeva uz izvrsne startne i finišerske pakete. Također se zahvaljujemo velikom broju građana koji su izašli da podrže trkače i osjete ovu jedinstvenu atmosferu. Osnovna misija Udruženja Marathon Sarajevo je promocija zdravog načina života, a o uspješnosti u ostvarivanju naše misije govori i činjenica da je u ovogodišnjem izdanju 'Merkur Run4Lifestyle' utrke učešće uzelo 200 takmičara više nego prošle godine. Merkur osiguranje dalo je ključni doprinos organizaciji ove vrlo značajne utrke u Sarajevu te im se ovom prilikom još jednom zahvaljujem kao i svim drugim vrijednim partnerima projekta", izjavio je direktor Udruženja Marathon Sarajevo Erol Mujanović.