Inspirativne priče
354

Šta je vaš izgovor: Ja sam cerebralac po rođenju, ali sportista po opredjeljenju

Piše: Dž. Č.
S večerašnjeg panela (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Projekcija filma "100 metara" o atletičaru Ramonu Arroyoau upriličena je večeras u Cinema Cityu. Nakon emotivne priče o čovjeku koji je sa MS-om (multipla skleroza) uspio istrčati najtežu utrku na svijetu Ironman triatlon, održana je i panel diskusija "Šta je vaš izgovor" na kojoj su svoje motivirajuće i inspirativne priče podijeliti i Denis Agović, Neira Odobašić, Selma Kukić i Almina Haskić.

Moderator je bio Tomislav Cvitanušić, trener polumaratonca Mustafe Mujčeta Mehića.

Po uzoru na legendarnog 44-godišnjaka Arroya, koji je sa multiple sklerozom istrčao 42 kilometra, preplivao 3,8 i vozio bicikl 180 kilometara javnosti su predstavljene zanimljive priče ljudi koji su se junački izborili i još se bore kroz život.

Mnogi prisutni su se zapitali ko su oni, a nakon njihovih priča napustili su salu puni emocija i motivacije.

"Ja sam cerebralac po rođenju, ali sportista po opredjeljenju", rekao je 28-godišnji Denis Agović na početku svoje priče. Od rođenja boluje od cerebralne paralize, ali ljubav prema košarci ga je podigla iz kolica. Sve je počelo kada je kao dječak sa ocem gledao utakmice Mirze Delibašića.

"Kada je moj otac vidio koliko sam bio fasciniran košarkom, on je odlučio napraviti košarkašku konstrukciju koju je stavio na vrata dnevnog boravka. Međutim, pošto sam bio nepokretan, rekao mi je kako moram ustati i šutirati ukoliko toliko želim igrati košarku. Znao sam provoditi više od deset sati na fizikalnim terapijama sa svojim terapeutima, a i poslije toga sam samo tražio loptu. Želio sam pobijediti svog oca i samo mi je to bilo bitno. Pošto nisam bio dovoljno fizički jak da bi stajao na nogama, čak i kada bih iskoristio svu svoju snagu da ustanem i šutiram, pogodim koš i nakon toga padnem, otac bi mi rekao da taj koš ne važi jer sam pao. Tako sam vježbao do pete godine i doktori su otkrili kako postoji nada da bih mogao prohodati. Mogao sam se baviti košarkom i u kolicima, ali nisam to želio", rekao je Agović i ustao kako bi pokazao da je uspio pobijediti svoga oca i bolest.

Denis je postao prva osoba sa invaliditetom koja je uspjela istrčati vertikalni maraton.

Svoju 10-godišnju borbu sa dijabetesom sa prisutnima je podijelila i 26-godišnja Almina Haskić koja kao softver developer radi na pametnim naočalama koje bi atronauti trebali nositi u svemiru.

"Sve možete izdržati ali treba vremena da to izdržite. Dobila sam dijabetes sa 16 godina. Tada niste u stanju da razmišljate o nekoj bolesti, idete dalje kroz život, gazite, pa kao da ga i nema. Uzmete inzulin i to je to. Međutim, prije tri mjeseca ja sam pala u duboku depresiju. Dobila sam povredu na nozi koju sam povezala s dijabetesom. Tada sam osjetila strah od ove bolesti, ali taj strah me podigao. Želim samo reći kako je ljudski pasti u depresiju, ali se nakon nje morate vratiti još jači", naglasila je Haskić.

Na panelu su govorile i Iron ladies iz BiH Neira Odobašić i Selma Kukić koje se prošle godine bile prve predstavnice naše zemlje na polu-Ironman distanci. Neira Odobašić ima 26 godina, iz Sarajeva je, završila je Master na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i radi kao programer već nekoliko godina. Selma Kukić je liderica na Projektu mentalnog zdravlja u BiH koji finansira Vlada Švicarske u okviru Asocijacije XY.

"Ne moramo čekati da nam se nešto desi da bismo uradili neke druge stvari ispravno. Radost i sreća nemaju alternativu. Imate jedan život i dok čekate da vam prođu problemi, proći će vam život. Treba uzeti stvar u svoje ruke i boriti se za svoje snove. Probajte svaki naredni dan bit bolja verzija sebe", poručili su prisutnima gosti na kraju panela.