lifestyle
118

Šta čitati ljeti? Ovo su idealna lagana štiva za odmor i preporuke bh. knjižara

Piše: L. Č.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bliži nam se ljeto i vrijeme godišnjih odmora, a ukoliko ste u potrazi za zanimljivim naslovima kojima ćete se zabaviti u slobodno vrijeme odmora, kod kuće ili na plaži, ovo su preporuke izdavačkih kuća Buybook i Šahinpašić, te knjižare Kultura iz Banje Luke.

U knjižari Šahinpašić iz Sarajeva preporučili su nam novu knjigu Johna Greena "Gradovi na papiru".

"Film će biti premijerno prikazan u julu, tako da je to naslov koji će sigurno obilježiti ovo ljeto, baš kao što je to bio slučaj sa filmom i knjigom 'Krive su zvijezde' istog autora prošle godine", kazao je za Klix.ba Ajdin Šahinpašić, direktor ove izdavačke kuće.

U knjižari Šahinpašić preporučuju i knjigu "Marsovac" Andyja Weira za koju kažu kako je interesantna, zanimljiva i humoristična te će pomoći svakome ko bude želio da se malo udalji od naše teške zbilje. U pitanju je, kako navode, veoma interesantna knjiga koja je posebno u Americi izazvala veliku pažnju i po kojoj Ridley Scott snima film sa Matom Damonom u glavnoj ulozi.

"Pored toga, tu je i nova knjiga Harukija Murakamija 'Hronika ptice navijalice' koja je objavljena za Sajam knjige i sigurno će biti uzdanica u narednom periodu", naveo je Šahinpašić i dodao kako su u posljednjem periodu u njihovim knjižarama bili posebno aktuelni naslovi beletristike, kao i knige "Ja sam Malala", "Opet on" i "Sarajevska princeza", koja se ponovo vraća na liste kao jedna od naprodavanijih.

U knjižari Buybook, najčitaniji naslovi u posljednjih nekoliko godina su romani Elif Shafak, a u izdanju ove izdavačke kuće objavljena su tri romana "Četrdeset pravila ljubavi", "Čast", te najnoviji "Mimarov šegrt".

"Sva tri naslova su svakako nešto što se uvijek može čitati u trenucima opuštanja, ali su u isto vrijeme i kvalitetno štivo", kažu iz Buybooka.

Preporuke iz Buybooka su i knjiga "Pokoravanje" Michela Houellebecqa, vrijedan naslov sa svjetske literarne scene koji svakako ne treba propustiti, kao i neopterećujuća ljetna štiva - trileri Joa Nezboa "Crvendać", "Nemesis", te uskoro i "Đavolja zvijezda".

"Jedan od romana koji ne treba zaobići je 'Potpis u svim stvarima' Elizabeth Gilbert, nešto posve drugačije od njenog izdanja 'Jedi, moli, voli', te autor Richard Flanagan koji je u protekloj godini osvojio neke od najcjenjenijih nagrada i priznanja za književnost, a čiji je roman 'Uska staza ka dalekom sjeveru' poslastica za prave sladokuce i ljubitelje književnosti", kazala je za Klix.ba Ida Hamidović iz knjižare Buybook.

U knjižari Kultura u Banjoj Luci trenutno najpopularnija knjiga je "Orhanovo naslijeđe" Alin Ohanesjan, a naslovi koje preporučuju za naredni period su "Osmijeh za svaki dan" blogerice Jelice Greganović, "Noć karnevala" Hanne Fielding, "Biciklom oko sveta" Snežane Radojičić, "Recept za ljubav" Katie Fox, te roman "A tako je dobro počelo" Branka Rosića.