lifestyle
0

Sreća je dijelom nasljedna

Sarajevo-x.com
Psiholozi sa Univerziteta u Edinburghu i Instituta za medicinska istraživanja Queensland (Australija) otkrili su da je sreća jednim dijelom definisana karakternim osobinama koje se najčešće nasljeđuju, kao i životnim okolnostima u kojima se osoba nalazi.

Grupa istraživača iz Škotske i Australije koristila je test identiteta poznat kao pet-faktorski model na 990 parova blizanaca, a upoređivanjem rezultata ovog testa i podataka o tome koliko su ovi parovi sretni, otkrili su da su društvene, savjesne i bezbrižne osobe također i mnogo sretnije osobe.

Na osnovu neobičnog istraživanja, objavljenog u martovskom izdanju naučnog magazina Psychological Science, otkriveni su zajednički geni koji rezultiraju u karakternim osobinama koje jednu osobu čine sretnom.

"Iako je sreća podložna širokom spektru vanjskih utjecaja, mi smo otkrili da postoji nasljedna komponenta sreće koja u potpunosti može biti objašnjenja genetskom strukturom ličnosti", objasnio je vođa studije, Alexander Weiss sa Univerziteta u Edinburghu.

Iako vam ovi geni neće garantovati sretan život, kombinacija karakternih osobina koje posjedujemo na osnovu ovih gena mogle bi se aktivirati kada se loše stvari dese i omogućiti ljudima određenu rezervu sreće za stresna vremena.

I dok je utjecaj genetike veoma značajan, oko 50 posto različitih oblika ljudske sreće i dalje je pod utjecajem različitih vanjskih faktora, poput međuljudskih odnosa, zdravlja i karijere, objavljeno je na LiveScience.com.