lifestyle
0

Šoping skida kilograme?

Sarajevo-x.com
Prema rezultatima nove britanske studije žene koje neumorno obilaze radnje mogu sagorjeti približno jednak broj kalorija, kao kada odu na "mučenje" u fitnes centar.

Studija u kojoj je učestvovalo 2.000 Britanaca pokazala je da će prosječan kupac ženskog spola tokom šopinga prepješačiti čak 3,25 km. Ako žena svaki mjesec pet puta ode u lov na nove modne krpice ili druge stvari to podrazumijeva ukupno 16,25 km dugu šetnju, a gledano godišnje šopoholičarke mogu preći čak 195 kilometara.

Budući da nakon šetnje duge 1,6 km možete u prosjeku sagorjeti 100 kalorija, svaki odlazak u kupovinu podrazumijeva sagorijevanje više od 200 kalorija. Drugim riječima, svake godine zahvaljujući vašoj opsesiji trošenja novaca možete sagorjeti 12.120 kalorija.

Kako otkriva Telegraph, čak i 39 posto ispitanika ženskog spola smatra da odlazak u kupovinu zahtijeva istu količinu fizičke energije koja je potrebna za "znojenje" u fitnes centru.

S druge strane, muškarci ne podnose redovne višesatne obilaske radnji, pa tako godišnje mogu sagorjeti tek 8.928 kalorija, odnosno 744 kalorija mjesečno.

"Sada imamo dokaz da šoping nije samo zabavan, već je i dobar za vaše zdravlje. Obilasci radnji možda ne djeluju kao odlična fizička aktivnost, ali ovo istraživanje je dokazalo da imaju iste efekte na ljudski organizam, kao i odlazak u salu za vježbanje, ali bez napornog režima vježbanja. Večina žena obožava ići u kupovinu, a sada je jasno da možete skinuti višak kilograma i doći u top formu dok radite nešto što vam zaista godi", objasnio je Ian Cox, marketing menadžer britanskog tržnog centra Golden Square, koji je i sproveo zanimljivu studiju.