lifestyle
0

Smiješna upozorenja na etiketama

Sarajevo-x.com
Zakoni, a naročito američki, skloni su presuđivanju u korist "žrtava" koje povrijede sebe ili druge koristeći (bezazlen) proizvod u svrhu za koju nije namijenjen. Zbog straha od milionskih tužbi, mnoge kompanije smišljaju banalna i vrlo smiješna upozorenja.

Proizvod: Bialetti Casa Italiana šerpe Upozorenje: Ne puštajte ptice u blizinu kada koristite ovaj proizvod

Pa dobro, istina je da ptice nisu sigurno fanovi vrele vode, supe i kuhanja. No zar je baš neophodno naglasiti da ptice (ukoliko su vam drage i ujedno kućni ljubimci) nisu poželjne u blizini vrelih isparavanja? Proizvođači kažu da su dobili mnogo pritužbi na proizvod i kompaniju jer nije bilo takvog upozorenja. Čini se da je ipak potrebno naglasiti nešto poput ovoga.

[SLIKA]1[/SLIKA]Proizvod: Kostim Supermena kompanije Frankel's Costume Upozorenje: Ovim kostimom nećete dobiti super moći niti ćete biti u mogućnosti da letite

Možemo li kriviti kompaniju što se odlučila zaštititi potencijalnih tužbi u slučaju da kostim ne bude "radio"? Poznato je nekoliko slučajeva u kojima su djeca, obučena u kostim Supremena, odlučila pokušati letjeti - s fatalnim ishodom. Samo, najvažnije je pitanje - da li djeca čitaju upozorenja?

[SLIKA]2[/SLIKA]Proizvod: Rowenta pegla Upozorenje: Ne peglajte odjeću dok je na vašem tijelu

Čini se zaista nestvarno da neko čak i iz radoznalosti pokuša staviti vrelu peglu na tijelo, ali čelnici kompanije Rowenta su istraživanjem dobili zanimljive rezultate koje definitivno idu u korist stavljanja takvog upozorenja. Naime, mnogi zaposleni ljudi ujutro nemaju vremena za peglanje košulja pa se odluče za varijantu "peglam dok je odjeća na meni". Naravno, ozljede su neminovne.

Proizvod: Četka za čišćenje toaleta Upozorenje: Ne koristite za ličnu higijenu

Ovo je upozorenje dobilo nagradu na takmičenju "Lude upozoravajuće etikete". Iako kompanija nije objasnila zašto je stavila ovako smiješno upozorenje, čini se da čelnici ne žele sudske tužbe u slučaju da mušterija poželi "nedohvatljive" dijelove tijela očistiti upravo ovom četkom.

Proizvod: Romobil Upozorenje: Ovaj proizvod se kreće kada ga koristite

Ovo je upozorenje bilo na drugom mjestu takmičenja "Lude upozoravajuće etikete", a zašto je to tako, dovoljno jasno govori upozorenje samo za sebe.

[SLIKA]3[/SLIKA]Proizvod: Tablete protiv menstrualnih tegoba Upozorenje: Konsultujte se s doktorom ako želite koristiti ovaj proizvod, a imate problema s uriniranjem ili sa uvećanom prostatom.

Ne treba naglasiti da oni koji imaju menstruaciju zasigurno nemaju prostatu, ali vjerovatno su čelnici kompanije htjeli biti vrlo jasni zbog sada već poznatog razloga - straha od tužbe.

Proizvod: Apple iPod shuffle Upozorenje: Nemojte jesti ovaj proizvod!

Kompanija nije dala komentar na upit da li je ovo upozorenje parodija ili paranoja. U svakom slučaju, sumnjamo da će, čak i ako se pojede, iPod biti posebno ukusan.