Jednoglasna odluka
241

Škotska postala prva zemlja koja je ženama omogućila besplatne uloške i tampone

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Škotska je postala prva država na svijetu koja je svim ženama omogućila besplatne tampone i uloške, nakon jednoglasne odluke koju je donio Parlament, piše New York Times.
Ovim potezom se želi stati u kraj okolnostima u kojima se nađu najsiromašniji koji sebi ne mogu priuštiti higijenske proizvode potrebne za vrijeme menstruacije.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru je napisala kako je jako ponosna što je donesen ovaj zakon koji je vrlo važan za sve djevojke i žene.

Nacrt zakona prvenstveno je dobio odobrenje u Parlamentu u februaru ove godine, ali glasanjem, ovaj je zakon i službeno usvojen i to jednoglasno.

Škotska je ušla u historiju još prije dvije godine kada je učenicima i studentima omogućila besplatne uloške i tampone, a Wales i Engleska prošle su godine krenule sa sličnim programima.

Monica Lennon, zastupnica koja je podnijela nacrt prijedloga zakona, zahvalila je svima koji su bili ključni za njegovo usvajanje te dodala da su zajedničkim trudom i zalaganjem ostvarili uspjeh.

Svake godine hiljade studentica preskače nastavu tokom menstruacije jer nemaju pristup ulošcima i tamponima, a prema istraživanju koje je proveo Always, petina studentica i učenica u dobi od 16. do 24. godine ode iz škole ranije ili nikako ne dođe na nastavu zbog nemogućnosti kupnje higijenskih proizvoda.

Također, tu je i podatak koji donosi istraživanje organizacije "Women for Independence", prema kojem svaka peta žena u Škotskoj ne može sebi priuštiti potrebne uloške ili tampone te umjesto njih koriste čarape, staru odjeću, toaletni papir ili novine, što može dovesti do zdravstvenih, ali i psihičkih problema poput depresije i anksioznosti.

Osim što je cilj omogućiti svima higijenske proizvode dostupnima, također je cilj i maknuti stigmu vezanu za menstrualne tegobe.