lifestyle
0

Skoro polovina Amerikanaca nije sigurna u postojanje Boga

FENA
Skoro polovina Amerikanaca nije sigurna da Bog postoji, sudeći po anketi koja je također ustanovila podjele u javnosti oko toga da li je Bog muško ili žensko ili ima li Bog ljudski oblik i kontrolu nad događanjima.

Anekta koju je proveo institut Harris ustnovila je da 42 posto odraslih Amerikanaca nije "potpuno sigurno" da ima Boga u poređenju s 34 posto koji su to smatrali kada su odgovarali na isto pitanje prije tri godine, javlja AFP.

Među raznim vjerskim grupama - 76 posto protestanata, 64 posto katolika i 30 posto jevreja izjavilo je kako su "apsolutno sigurni" da ima Boga, dok 93 posto kršćana koji su se opisali kao "ponovno rođeni" smatra da postoji određeni Bog.

Na pitanje da li je Bog muško ili žensko, 36 posto ispitanika odgovorilo je kako misli da je Bog muško, 37 posto da nije ni muško ni žensko, a 10 posato da je "podjednako i muško i žensko".

Samo jedan posto ispitanika misli da je Bog žensko.

Na pitanje ima li Bog ljudski oblik, 41 posto je izjavilo kako misli da je Bog "duh ili sila koja može preuzeti ljudski oblik, ali s njim nije nerazdvojno spojen".

Na pitanje kontrolira li Bog dešavanja na Zemlji, 29 posto je izjavilo kako vjeruje da je to slučaj, dok je 44 posto izjavilo da Bog "posmatra, ali ne kontrolira ono što se dešava na Zemlji".

Ispitivanje je obavljeno između 4. i 10. oktobra među 2.010 odraslih Amerikanaca.