Zdrav prevoz
236

Skoro 4.000 biciklista prodefilovalo Tuzlom, vozačice tandem bicikla ukrale pažnju

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Blizu četiri hiljade biciklista danas je prodefilovalo ulicama Tuzle pod okriljem sedme Tuzlanske biciklijade.

Najveća atrakcija sedme Tuzlanske biciklijade bile su Lejla Softić i Tima Musić iz Udruženja građana oštećenog vida, koje su ulicama Tuzle pohodile posebnim, duplim biciklom koje je namijenjeno za slijepe i slabovidne osobe. Ovo prevozno sredstvo specifično je po tome da ima dva guvernala, dva cica i dva para pedala.

"Ja upravljam, a Tima je moja suvozačica. Drago nam je da smo mogle doći i učestvovati u ovom događaju", kaže nam Lejla, dok Tima kao slijepa osoba ističe da slijepe i slabovidne osobe imaju ograničene mogućnosti kada je sport u pitanju.

Tima je danas imala prvo iskustvo na tandem biciklu koje im je za učešće u tuzlanskoj biciklijadi ustupio Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo.

"Dosad nikad nisam vozila bicikl, a s obzirom da mi je ovo prvo iskustvo veoma sam uzbuđena", istakla je Tima.

U cilju omasovljenja rekretaivnog biciklizma i animacije građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka, već sedam godina se u Tuzli organizira biciklijada.

Ova sportska manifestacija iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, a ovaj put ulicama Tuzle popularni dvotočkaš je vozilo blizu četiri hiljade biciklista.

Ovu manifestaciju organizovao je Biciklistički klub Tuzla, a prema riječima predsjednika Mirsada Jusića, biciklijada predstavlja pokazatelj da u našoj zemlji rekreativni i takmičarski biciklizam postaje sve popularniji.

"Dužina današnje rute je bila 14 kilometara za odrasle osobe, a organizovali smo i malu biciklijadu za najmlađe u dužini od jednog kilometara", istakao je Jusić.

I ovaj put je ukazano na problem nepostojanja biciklističkih staza u Tuzli, zbog čega sigurnost rekreativaca, ali i profesionalnih biciklista kao učesnika u saobraćaju nije na nezavidnom nivou.

Bicikl kao prevozno sredstvo već osam godina koristi i Tuzlanka Alma Anić. Na svakoj tuzlanskoj biciklijadi učestvuje sa svim članovima porodice, a tako je bilo i ovaj put.

"Biciklističke staze nam svakako nedostaju, a shodno trenutnom ambijentu u kojem se nalazimo, mogu reći da su uslovi za bicikliste podnošljivi. Moramo se ponašati u skladu sa saobraćajnim znakovima i ostalim učesnicima u saobraćaju", kaže nam Anić.

Evropska unija podržala je sedmu Tuzlansku biciklijadu koja se ove godine održala u okviru Evropske sedmice mobilnosti koja ima za cilj promociju urbane mobilnosti i alternativnih prijevoznih sredstava uz moto "Kombinuj i kreći se".