Trka od 21 km
125

Skoro 3.000 trkača spremno za Sarajevo Sberbank polumaraton

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba (Foto: H. M./Klix.ba)
(Foto: H. M./Klix.ba)
Dvanaesti Sarajevo Sberbank polumaraton održat će se u nedjelju s početkom u 9 sati ispred BBI centra, a ugostit će gotovo 3.000 učesnika iz 45 zemalja svijeta.

Osim polumaratona, bit će održan i štafetni G-Drive polumaraton namijenjen timovima i lagana trka za sve građane "Novo Nordisk Fun Run" dužine četiri kilometra koja prolazi kroz najljepše dijelove grada Sarajeva.

Zahvaljujući projektu "Trčimo zajedno" / “Let's Run Together" koji realizira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Udruženje "Marathon“ Sarajevo će i ove godine uključiti osobe sa posebnim potrebama u najveće okupljanje trkača i trkačica u zemlji.

Velika atrakcija i u ovoj godini će biti polaznici iz Škole trčanja "Klix" Sarajevo kojih će preko 100 nakon šestomjesečnih priprema startovati na polumaratonu, a neki od njih osvojit će i svoje prve polumaratonske medalje.

Kako se predviđa, bit će ostvareno oko 1.300 noćenja u Sarajevu, što govori o ekonomskom i turističkom efektu polumaratona. Također, prvi put više od 50 posto učesnika će biti iz Bosne i Hercegovine, što ukazuje na kvalitetan dugoročni rad na omasovljavanju ovog sporta u BiH.

Podsjećamo, za vrijeme održavanja Sarajevo Sberbank polumaratona, koji je predviđen za 16. septembar, saobraćaj u glavnom gradu bit će etapno obustavljen, zavisno od dinamike trkača i dionica koje ostave iza sebe. Kad se završi utrka u jednoj zoni, tu se saobraćaj otvara.

Trasa polumaratona:

M. Tita (Start – BBI centar) – Alipašina – Patriotske lige (do okretnice trolejbusa) nazad do stadiona Koševo- Stadion Koševo (1 krug unutar stadiona) – Patriotske lige – Alipašina – Maršala Tita ka Marijin dvoru (do shopping centra Alta potom skretanje ka mostu Suade D.) – Vilsonovo Šetalište – ulica Franje Račkog – Vilsonovo Šetalište – Fra Filipa Lastrića – Vilsonovo – okret na kraju Vilsonovog šetališta – nazad Vilsonovim šetalištem – Vrbanja most -Hiseta- Obala Kulina bana – Bentbaša – Dariva (Aleja Ambasadora do Kozje Ćuprije gdje je okretnica) Aleja ambasadora– Bentbaša – Telali – Mula Mustafe Bašeskije – Maršala Tita (Cilj- BBI centar)