Potencijal Kladnja
20

Skijaški centar i izletište Karaula postaju mamac za ljubitelje prirode

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Skijaški centar Karaula koji se nalazi u neposrednoj blizini centra Kladnja u minuloj zimskoj sezoni oborio je lični rekord po broju posjetitelja, ali i ponudi koju je pripremio za sve svoje goste. Lokalitet na kojem se nalazi odiše prirodnom ljepotom u svim godišnjim dobima, a posjeduje potencijal za rad tokom cijele godine.

U vrijeme ovogodišnje zimske turističke i skijaške sezone Skijaški centar Karaula posjetilo je više od šest hiljada osoba. Osim izuzetno bogate ponude ljubitelje zimske idile privukao je i ski-lift kapaciteta 1.200 skijaša po jednom satu, a za koji je šira bh. javnost čula prije okvirno tri godine.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Naša protekla zimska sezona je bila izuzetno dobra, jer nam se period snježnih padavina koje su bile pogodne za skijane poklopio sa dječijim zimskim raspustom, tako da smo na skijalištu, ne računajući decembar prošle godine, proveli konstantno 22 dana", kaže u razgovoru za Klix.ba Dragana Čaušević, direktorica Javnog preduzeća Karaula iz Kladnja.

Staza za ljubitelje adrenalina

Na ski-liftu Karaula spusna staza je duga 1.700 metara, dok je uzlazna 1.110 metara.

"Staza je prilično zahtjevna i namijenjena je prije svega za one koji baš vole adrenalin i oni idu do samog vrha, ali ona se do petog stuba također može koristiti i za rekreativce koji nam dolaze. Također, imamo i jednu stazu koja je namijenjena za početnike i one koji tek uče skijati, dok je druga za osobe koje sankaju i ona je ove sezone bila fantastično posjećena. Vi ovdje za veoma malo novca možete provesti prelijep dan", dodaje Čaušević.

Dragana Čaušević, direktorica Javnog preduzeća Karaula iz Kladnja (Foto: D. Z./Klix.ba)
Dragana Čaušević, direktorica Javnog preduzeća Karaula iz Kladnja (Foto: D. Z./Klix.ba)

Čaušević ističe da ski-lift Karaula svim posjetiteljima prije svega nudi veliko srce, jer svaki gost bude dočekan s posebnom pažnjom. Uz bogate zabavne programe, čaj i grah nastojali su svim posjetiteljima osigurati ugodno proveden zimski dan na kladanjskom uzvišenju.

I ova priča ima drugu stranu medalje, s obzirom na to da uspješnost Skijaškog centra ovisi o vremenskim prilikama u zimskom periodu, odnosno količinama snijega koje ranijih godina baš i nisu pogodovale za veći razvoj zimskog turizma u ovom dijelu Tuzlanskog kantona.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Njihove muke bi u velikoj mjeri riješila nabavka sistema za osnježavanje staza, međutim ovu investiciju trenutno samo ne može realizirati Javno preduzeće Karaula pod čijim okriljem djeluje ski-lift.

"Nama bi ti uređaji bili od velikog značaja, oni se koriste na niskim temperaturama kojih na našem području bude. Međutim, mi nabavku tih uređaja finansijski sami nismo u mogućnosti realizirati. Iskreno, nadamo se da će neko od nadležnih sa viših nivoa vlasti prepoznati značaj ovog skijališta kao jedinog u TK i činjenice da je Kladanj nekada bio posjećen sa ljudima iz Posavine, Vojvodine...Oni su ovdje naučili svoje prve skijaške korake", ističe Čaušević, koja je mišljenja da bi uloženi novac veoma brzo bio vraćen kroz prodate ulaznice.

Zimi skijalište, u ljetnom periodu izletište

S lokaliteta Skijaškog centra Karaula prostire se prelijep pogled na Kladanj, ali i njegovu okolinu, a posebni prizori su u proljetnom i ljetnom periodu.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Kapaciteta za razvoj brojnih društvenih aktivnosti na ovom izletištu svakako postoji, ali o njima će se moći govoriti nakon završetka pratećeg objekta koji će nuditi i smještajne kapacitete.

"Ovdje se nalazi i objekt koji nije završen u cijelosti te se on koristi u periodu rada ski-lifta. Sa sklapanjem te cjeline ćemo imati i sobe za iznajmljivanje, a kada se on u cijelosti pusti u funkciju onda ćemo moći razmišljati i o sadržajima koji bi upotpunili ovaj period u vrijeme vegetacije. Ideja imamo, a sve uglavnom radimo putem projekata, nakon prijavljivanja na javne pozive", kaže Čaušević.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Lokalitet Karaula specifičan je i po tome da je od strogog centra Kladnja udaljeni svega 800 metara, tako da svi posjetitelji nakon boravka u prirodi veoma brzo mogu doći do ponude tradicionalne bosanske kuhinje koju nude kladanjski restorani, zatim užitka u kafićima, ili hotelima.