Zimska idila
1

Skijalište na Blidinju za vikend očekuje tri hiljade gostiju, sve vikendice bukirane

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Skijalište na Blidinju radi punom parom i za vikend očekuje oko tri hiljade gostiju sa šireg područja Hercegovine i Dalmacije. Već su sve vikendice bukirane i traži se mjesto više za prenoćište u zimskoj idili prirodne oaze u podnožju Vran planine i Čvrsnice.

Direktor Ski staze na Blidinju Dalibor Marić za Klix.ba kaže kako su skijaške staze uređene i otvorene već u ponedjeljak te skijaša ima značajan broj od prvog dana, što pokazuje koliko je Blidinje atraktivno tokom zimskih dana.

"Već imamo dosta skijaša, a u toku su i pripreme za nadolazeći vikenda kad očekujemo veliki broj gostiju sa šireg područja Hercegovine i Dalmacije", kaže nam Marić.

Ističe da su sve vikendice već davno bukirane za nadolazeći vikend, te da ima veliki broj rezervacija čak i do kraja drugog mjeseca. Zbog toga se doslovno traži mjesto više za prenoćište, jer svi koji su posjetili ovaj turistički biser, po njegovim riječima znaju da je to jedinstveno mjesto gdje će apsolutno uživati.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Mi smo ovu sezonu kao i svaku dočekali apsolutno spremni, jer se svake godine pripremao kao da će snijega biti kroz čitavu sezonu. Koristimo prirodni snijeg i nemamo topova za osnježavanje, tako da snijeg koji padne mi maksimalno iskoristimo kako po dužini trajanja skijaških dana tako i po kvaliteti sadržaja da nam gosti budu zadovoljni skijaškom stazom, restoranom i svim sadržajima koji su im na raspolaganju i zato nam se svi rado vraćaju", kaže Marić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe da skijalište na Blidinju svake godine privlači sve veći broj gostiju, zbog čega se ozbiljno razmatra i mogućnost da se nabave snježni topovi kako bi se skijaška sezona produžila.

"Mi smo malo skijalište i moramo dobro voditi računa o tako skupim troškovima, ali smo napravili pripreme, tako da je to u procesu i sigurno će se nabaviti kroz naredni period", objasnio je direktor skijališta na Blidinju za naš portal.

Da će ta investicija biti opravdan i plodonosna pokazuje najbolje činjenica da je i van zimskih odmora na Blidinju, velika i mala staza za skijanje rade punom parom.

Skijaškim staza na Blidinju tokom dana za vrijeme vikenda prođe više od 1.500 gostiju, dok radnim danima kroz skijalište i restoran uz ski stazu prođe oko 500 gostiju.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Snijeg koji je pao tokom prošlog vikenda na Blidinju je iznad metra visine, ali kako tvrdi Marić svi putevi svu prohodni i sve pristupne ceste, te se intenzivno radi na održavanju kako putne komunikacije tako i kompletnog područja koje je sve zanimljivije gostima.

Skijaše staze rade u periodu od 9 do 16 sati, a dnevna cijena za odrasle je 30 KM, poludnevna 25 KM, dok je za djecu do 12 godina dnevna karta 25 KM, a poludnevna 20 KM, koja se može koristi u periodu od 9 do 12, 30 sati ili od 12.30 do 16 sati.