Padobranci na djelu
38

Sjajan dan u Prijedoru: Skokovi sa hiljadu metara u krug prečnika dva centimetra

Klix.ba
Foto: Dragan Stojnić
Padobranci skaču s visine od hiljadu metara, a u doskoku, to je cilj, petom trebaju dodirnuti krug prečnika dva centimetra. Nešto poput domaće kovanice od dvije marke.

Laicima koji čvrsto stoje na zemlji neshvatljivo, onim koji iza sebe imaju na hiljade skokova rutina i sitno nerviranje ukoliko peta „ode“ dva ili tri centimetra dalje od kruga.

Riječ je o pravilima Petrovdanskog padobranskog kupa, 24. po redu, koji je danas počeo u Prijedoru, na Aerodromu "Urije“. Da je riječ o ozbiljnom takmičenju pokazuje i broj učesnika, tačno 65 padobranaca iz 11 zemalja svijeta. I među njima s dvije ekipe iskusni padobranci iz Sultanata Oman. Favoriti su, a razdaljina od Prijedora, od preko 6000 kilometara "sitnica" u odnosu na doživljaj koji nudi takmičarski dio Kupa.

Iskusne Omance, a u Prijedor ih je stiglo osam, s menadžerom i novinarom trenira Slovenac Domen Vodišek, poznato padobransko ime i višestruki svjetski prvak u ovom sportu. Domen iza sebe ima oko 12.500 skokova.

"Posljednjih pet godina trener sam omanske reprezentacije koja je prvi put u Prijedoru. To je civilno-armijska reprezentacija i ono što rade, rade zaista ozbiljno. Nadamo se najboljem, no vidjećemo šta će biti", kaže Domen. On živi na Bledu u Sloveniji, gdje padobranci iz Omana dolaze na treninge, a i on često putuje u Oman. Tokom godine su i na brojnim evropskim takmičenjima.

Said Al Shaqsi (46) padobranac iz Omana za 24 godine napravio je 8300 padobranskih skokova.

"Ovdje je sve super, a posebno ljudi", kaže Said i prati nas tečno izgovorenim "hvala lijepo".

U drugoj postavi Omana je i Talijan Paolo Filippini koji se sportskim padobranstvom bavi 25 godina. Čuveno padobransko ime iza sebe ima 16.200 skokova, dvostruku titulu svjetskog prvaka i ekipno sedam titula.

"Kad sam bio mali mnogo puta sam sanjao da letim i evo sad letim i to dugo, dugo", kaže Paolo.

Tu slobodu dijeli i Prijedorčanin Siniša Vujaković, koji živi i radi u Austriji, a na ovom takmičenju skače za domaćine, ekipu Aero kluba "Prijedor“.

"Slobodan pad je samo jedan razlog zbog kojeg ostajemo u padobranstvu. I to se ne može ni sa čim mjeriti. To mi je i jedini luksuz u životu. Sve ostalo su obaveze, problemi, krediti...", kaže šarmatni Vujaković koji je od svoje 19 ste godine napravio preko 3.500 skokova i osvojio prilično titula.

Pokrovitelji dvodnevnog Kupa su Grad Prijedor i dva resorna ministarstva RS-a. Padobrance je "bacao“ avion slovenačke vojske. Dobili su ga bukvalno na poklon, jer su plaćeni bili jedino troškovi goriva. Proglašenje pobjednika očekuje se sutra. Inače u protekle 23 godine na Padobranskom kupu u Prijedoru učestvovalo je 1.100 takmičara iz 242 ekipe. Prije dvije godine izveden je i jubilarni deset hiljaditi skok.