Mentalno zdravlje
264

"Sinapsa": Svaku izjavu o suicidu trebamo shvatiti ozbiljno, a ne kao da je vapaj za pažnjom

E. Sk.
Udruženje studenata psihologije ''Sinapsa'' i ove godine, kao i prethodnih godina, danas obilježava Svjetski dan prevencije suicida.

Na taj dan putem različitih aktivnosti članovi udruženja osnovanog 2011. godine žele osvijestiti ljude o važnosti ove teme, s njima podijeliti relevantne informacije te im ukazati na to kome se sve mogu obratiti ukoliko im je potrebna pomoć.

Udruženje "Sinapsa" osnovano je s ciljem okupljanja studenata iz ove oblasti koji mogu biti pasivni ili aktivni, s mogućnošću napretka. Studenti u okviru Udruženja operiraju kroz četiri tima, Rad u zajednici, Marketing tim, Edukacijski i Znanstveni tim.

Cilj rada unutar udruženja jeste omogućiti studentima da unaprijede svoje vještine, da se razviju u različitim aspektima i povezivanje svih studenata psihologije u Bosni i Hercegovini, sa svih univerziteta.

"Na naše zadovoljstvo članova 'Sinapse' ima sve više i više, bližimo se broju od 100 studenata. 'Sinapsa' je sada legalno, prijavljeno i priznato udruženje, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Evropi, od 2016. godine je članica Evropske asocijacije udruženja studenata psihologije EFPSA-e. Neki od projekata kojima smo se bavili su obilježavanje značajnih datuma, organiziranje humanitarnih akcija, volontiranje u saradnji s nevladinim i drugim studentskim organizacijama, mini akademija, instruktivne radionice, digitalna i fizička promocija svih aktivnosti drugih timova kroz Facebook i Instagram blogove te pokretanje Časopisa studenata psihologije Bosne i Hercegovine", kazali su iz udruženja.

Kada je riječ o suicidu, iz ovog udruženja napominju da je najvažnije akcenat staviti na riječ "ozbiljno".

"Svaku izjavu o suicidu trebamo shvatiti ozbiljno, a ne kao da je vapaj za pažnjom. U velikom broju slučajeva se takve izjave vode kao poziv u pomoć. Osim toga, naglasili bismo važnost samog informiranja o prijetnji koju predstavlja suicid. Na kraju bismo željeli istaknuti ulogu obraćanja pažnje na ljude oko nas. Samim razgovorom i pitanjem 'kako si?' možemo napraviti razliku jer ćemo dati do znanja drugoj osobi da je nekom do nje stalo. To može postati ključna razlika između života i smrti", ističu iz "Sinapse".

Jedan od njihovih ciljeva jeste i pravilno informiranje javnosti i skretanje pažnje na važnost mentalnog zdravlja, međuljudskih odnosa i podizanje svijesti.

"Tokom naših aktivnosti dijelimo letke s brojevima službi ili stručnih osoba kojima se svi mogu obratiti ako im je potrebna pomoć. Našim radom umanjujemo stigmu u našoj zemlji, kao i predrasude, naročito prema odlasku psihologu i osobama s psihološkim poteškoćama. To je problematika kojom se najčešće bavimo. Članovi 'Sinapse' će i u budućnosti nastaviti raditi kako bismo napravili razliku u poimanju mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini", poručuju iz ovog udruženja.