Ponos Hercegovine
180

Sinan-pašina džamija u Mostaru: Kameni dragulj porušen 1949. godine uskoro će ponovo bljesnuti

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Najstarija mostarska džamija i nekad najveća u Hercegovini - Sinan-pašina na Mejdanu skoro je potpuno završena i uskoro bi trebala biti svečano otvorena. U kamenoj ljepotici koju su tadašnje vlasti porušile u hladnoj noći 29. decembra 1949. godine, na radost brojnih vjernika, već ovog ramazana su klanjani namazi.

Kako je Mostar nastao dolaskom Turaka, tako je lako zaključiti da je grad formiran oko njegove najstarije džamije. Sinan-pašina džamija sagrađena je u vrijeme dok je čovjek čije ime nosi bio hercegovački sandžak-beg 1473. godine. Sagradio je malu džamiju bez munare, ali ju je dogradio, bogato ukrasio i uz nju isklesao vitku munaru još jedan Sinan-paša, ovaj put Borovinić, negdje između 1504. i 1506. godine.

Džamija je bila poznata i kao Atik (stara), kako je nazivana i mahala koja se formirala oko nje. Stari Mostarci je pamte i kao Džamiju na Mejdanu, kako se zvao trg ispred nje, neposredno uz rijeku Neretvu, tristotinjak metara sjeverno od Starog mosta. Oko džamije su se stotinama godina kasnije nalazile važne gradske institucije sudnica, hamam, tepa...

Porušena da bi se izgradio teniski teren

Mejdan spominje još i čuveni Evlija Čelebija koji u svom Putopisu kaže da je džamija sagrađena 1473. ili 878. godine te navodi tarih – "Ko za Božju ljubav podigne džamiju, neka ga vječno prati milost Božja".

Najveća mostarska džamija, impresivnih dimenzija 13,5x18,5 metara, bila je izuzetno vrijedan spomenik islamske arhitekture, građena od fino tesanog kamena s krovom na četiri vode pokrivenim kamenom pločom. U svojih pet i po stoljeća postojanja nekoliko je puta obnavljana, a posljednji put 1906. godine.

Porušena je 1949. godine, a u to vrijeme se špekuliralo da je na tom mjestu vlast željela sagraditi teniski teren. Spominje se i da se za rušenje koristilo više manjih količina dinamita, da eksplozije budu blaže i privlače manje pažnje.

Nakon što su u arheološkim istraživanjima 2009. godine pronađeni njeni temelji, sačinjen je projekt obnove, a građevinski radovi počeli su svečanim polaganjem kamena temeljca 6. februara 2014. godine.

Tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić tom prilikom je kazao kako se obnovom Sinan-pašine džamije nakon 65 godina skida još jedan sloj zaborava s mirnodopske destrukcije nad Mostarom i njegovim bošnjačkim duhom, kulturom i tradicijom.

Već klanjani prvi namazi

"Danas je u Mostaru progovorio stvaralački duh i entuzijazam građana koji žele staviti do znanja da je završeno ubijanje Mostara. Stoga vratimo atribute skladnog, harmoničnog, civiliziranog i u pjesmama opjevanog grada kako bi svi doprinosili njegovom napretku i razvoju i uživali u njegovim ljepotama i blagodatima", kazao je muftija te podsjetio kako je u Mostaru od 1947. do 1955. godine porušeno jedanaest džamija.

Obnova Atik ili Sinan-pašine džamije skoro je okončana. Vitka klesana munara svojom gracioznošću mami pogled i divljenje bez obzira na to da li sa Starog mosta gledate sjeverno ili sa Titovog prema jugu. Datum svečanog otvorenja još nije poznat, ali džamija je već "proklanjana". Prvi teravih-namaz ovog ramazana bio je prvi namaz u Sinan-pašinoj džamiji nakon 69 godina.